2014-04-18

SpaceX genomför historisk raketuppskjutning: Kl. 20.45!

Idag, långfredag den 18 april 2014, klockan 20.45 svensk tid  kommer rymdföretaget Spacex återigen skriva historia. Om väder och vind tillåter kommer en rymdraket lastad med utrustning till den internationella rymdstationen skjutas upp från Cape Canaveral militära flygbas i Florida, USA. 
 
Vad som är historiskt är att under uppskjutningen kommer Spacex även försöka förmå delar av raketen att återvända/eventuellt landa på jorden igen när den skickat ut kapseln Dragon genom jordens atmosfär. Dragon lägger sig i omloppsbana mot ISS med styrraketer. 

Falcon 9 har fyra landningsben som vecklas ut en bit in i uppskjutningen för skapa stabilitet vid ett försök till landning.  

Detta är dessutom femte gången (fjärde med utrustning) Spacex kommer skjuta upp sin kapsel Dragon med utrustning från bland annat NASA till och från rymdstationen ISS. För att förstå vilken bedrift detta är kan man begrunda följande: Spacex har som privat företag med endast ett par miljarder dollar genomfört något som endast nationerna USA, Kina och Ryssland klarat tidigare. Dessa länder har dessutom arbetat med detta i över 50 år och använt 100-tals miljarder dollar för att åstadkomma samma sak som Spacex lyckats med på 10 år.
Så här såg det ut i oktober när Spacex lyckades få "Grasshopper" att flyga 734 meter upp i luften med tanken till första delen av Falcon 9 raketen, för att sedan landa tryggt och säkert på jorden igen.'

 
Spacex grundades av Elon Musk 2002 med syftet att göra människocivilisationen "multiplanetär", eller specifikt möjliggöra en självförsörjande koloni på mars. Detta låter förstås pretentiöst och för många kanske naiivt och orealistiskt men Musk menar att det är nödvändigt och fullt möjligt. Inte för att vi ska ge upp hoppet om jorden för att vi just nu spelar rysk roulette med dess atmosfär och natur men då det faktiskt bara är en tidsfråga innan en asteroid någon gång i framtiden förintar vår civilisation på jorden, likt det som troligen skedde med dinosaurierna.

Ett annat skäl för Musk är att han vill skapa hopp om en bättre en framtid som människor kan vakna upp arbeta mot, inte som nu, att saker och ting bara blir sämre och sämre (som han ser det).

Rymdindustrin har stått mer eller mindre still sedan 1960-talet då kostnaderna för rymdfärder bara ökat. Länder som USA och Ryssland är instängda i gammalt tänk om militära motiv/kapprustning och politiskt prestige (kortsikitgt tänkande) istället för något som kan gynna hela mänskligheten.

 Falcon 9 -raketen, redo för dagens uppskjutning
 Bild: Spacex

Elon har därför arbetat med att få ner kostnaderna för alla delar i rakettillverkningen för att i framtiden kunna göra den kommersiellt gångbar. Att upprätta en forskningsbas på mars är steg 1 men innan dess måste rymdraketerna göras åter -användningsbara. Det är just därför dagens uppskjutning är så viktig.

Elon brukar beskriva det så här "idag är det så att varje raket tillverkas för 100-tals miljoner dollar, fylls med bränsle för några miljoner dollar och sedan förstörs, eller aldrig kan användas igen efter uppkjutningen. Föreställ er att varje Boeing 747 efter en resa skulle skrotas för att aldrig användas igen, hur många skulle kunna resa på långresa då?". Detta är den centrala frågan att lösa för göra resor till mars möjliga.

Även om inte delar av raketen återvänder intakt eller landar snällt och fint, är det ett första steg och något som ingen annan ens försökt tidigare. Vi är dock övertygade om att Spacex kommer lyckas så småningom. Elon har trots allt arbetat mot höga odds tidigare.  

För mer om hur det går med uppskjutningen, följ utvecklingen live på Spacex fantastiska sida.
      
Trevlig långfredag och missa inte klockan 20.45!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.