2012-10-19

Komplexiteten ökar men inte tillgången på billig energi

Via bloggrannen Vidsynt uppmärksammas vi på en skrämmande video om hur snabbt utvecklingen mot civila drönare nu går i USA. Redan 2015 ska lagstiftning för drönare i amerikanskt luftrum vara klart. Man ska dock inte låta sig fascineras av teknologin utan att först fråga sig vilket behov den har att tjäna och i vems intressen.

Polisen tycks glädjas åt lättare övervakning med hjälp av drönare hovrandes och filmandes över en potentiell "bad guy", militären åt färre förlorade soldater och piloter i fält, regeringen (?) åt övervakning av sina invånare.... Det är dock inte på detta sätt drönarna kommer marknadsföras, givetvis. Nej drönarna ska ju kunna rädda liv vid bränder, övervaka pipelines, se till att ungarna är hemma ja möjligheterna tycks oändliga.

Drönarna framställs som den nya tekniska revolutionen som kommer föra mänskligheten in i drömmarnas värld, "the sky´s NOT the limit"!

Men med ökad komplexitet=ökat behov av billig energi , dvs även om datateknologin hela tiden tycks växa exponentiellt i fråga om kapacitet i datachip, lagring osv ska vi inte ta för givet att detta fortsätter.

Utan billig olja kan vi inte tillverka kopiösa mängder av prylar, vare sig robotar eller Iphones eller datachips. Visst kan drönarna drivas på el men de ska fortfarande sättas ihop, transporteras och alla komponenter tillverkas...

Förvisso kan drönare ersätta alltfler bränsletörstiga flygfarkoster som helikoptrar när det gäller övervakning och även utföra militära uppdrag som nu sker med bränsledrivna farkoster men att vi inom endast några år skulle ha hundratusentals drönare ovanför våra huvuden känns varken önskvärt eller sannolikt. Fundera dock själva.


"Rise of the Machines" inte detsamma som "Energy Revolution"

4 kommentarer:

 1. Ämnet är intressant, men det skulle inte förvåna mig om man blir tvungen att hårdreglera det här området. Jag har lätt att föreställa mig en satans massa elände man kan åstadkomma med droner.

  Någon lösning på våra energiproblem är det förvisso inte, även om man kanske kan spara en del energi på en del områden.

  SvaraRadera
 2. Enligt denna "teori" håller inte den billiga råoljan på att ta slut, utan tvärtom vi är i början av en ny olje era.
  Vad tycker ni om denna "teori"?

  http://mobil.miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.243455?st=true&sts=http%3A%2F%2Fmiljoaktuellt.idg.se%2F2.1845%2F1.243455%2Fforskare-oljan-kommer-aldrig-att-ta-slut

  SvaraRadera
 3. Hej! Det är en teori som inte kunnat bevisas o tills dess att den kan det får vi nöja oss med verkligheten. Vore minst sagt oklokt att lägga alla kort på en teori som all geologisk forskning hittills inte kunna visa, utan istället visar på FOSSILA bränslens begränsade mängd. Och det är tämligen talande att en sådan teori kommer i en tid då den som mest "behövs", när den globala råoljeproduktionen inte ökar och den ekonomiska tillväxten inte längre fungerar.

  Se gärna tidigare inlägget för mer info om den "abiotiska oljan":

  <a href="http://www.peak-oil.se/2012/05/abiotisk-olja-och-kanadensisk-oljesand.html<br />

  mvh
  Johan

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.