2012-10-29

IMF ute med ytterligare en rapport om Peak Oil!

Via Andreas Larsson som bl.a skrivit en utmärkt artikel om Peak Oil för Newsmill tidigare i år och är aktiv i Omställning Gästrikland , får vi veta att IMF precis släppt ännu en rapport om Peak Oil.

Vi har tidigare skrivit om IMF:s första rapport om Peak Oil  som kom ut i maj och som senare presenterades av forskningsledaren och ekonomen Michael Kumhof. Även denna gång är det Michael Kumhof som ligger bakom rapporten, nu tillsammans med  Dirk Muir. Michael Kumhof har många järn i elden och var även en av huvudpersonerna bakom en annan mycket läsvärd IMF-rapport (kom ut i augusti) om skuldfria pengar som ni kan läsa om här.  

I IMF:s senaste rapport "Oil and the World Economy: Some Possible Futures" utgår man från en modell utvecklad och ofta använd av IMF för att göra analyser som kan användas i olika policy-rekomendationer och för att ge olika scenarier. Modellen kallas Global Integrated Monetary and Fiscal Model (GIMF).   

Syftet med rapporten var analysera effekterna på världsekonomin av en fortsatt nedgång i tillväxten av oljeproduktionen i världen.

Utifrån modellen kommer IMF fram till 5 olika möjliga scenarier, nedan en mycket kort sammanfattning:

 • 1. Oljeproduktionen minskar först för att sedan återgå till tidigare nivåer av produktionsökning.
Detta är basscenariot där tillväxttakten i oljeproduktionen minskar med 1 procentenhet per år för at sedan återgå till tidigare produktionsnivåer. Oljepriset skulle omdelbart stiga med 60 procent men under en 10-20 års period skulle oljepriset stiga med 100-200%. Brist på olja skulle uppstå och rikedomar skulle föras över från oljeimportörerna till oljeexportörerna.  Tillväxten skulle hämmas för framförallt oljeimportörer.

 • 2. Världen anpassar sig de närmaste åren med alternativ till oljan
Nedgången i oljeproduktion ersätts av mer användning av naturgas och elektrifiering på kort sikt vilket dämpar de allvarliga effekterna på ekonomin när oljeproduktionen minskar. Gasbilar, elbilar och även tekniker för omvandling av kol och gas till flytande bränsle införs
 • 3. Oljeproduktionen ökar men oljepriset stiger och alternativ hinner inte byggas tillräcklig snabbt. 
 Biltillverkare, oljeberoende industrier, turism ja även banker som drabbas av många stora företags kollapser tvingar tillbaka den ekonomiska tillväxten, framförallt USA och Europa går på pumpen.
 • 4. Olja större inverkan på ekonomin än vad ekonomer räknat med
Olja utgör bara 3,5 procent av USAs ekonomi och därför anser många ekonomer att det inte är en viktig råvara. Författarna pekar på att ekonomerna underskattat oljans betydelse för den moderna ekonomin. Om det stämmer att olja är viktigare än många ekonomer hävdar innebär det ett ännu hårdare slag mot ekonomin än i scenario 3.
 • 5. Oljeproduktionen börjar minska kraftigt
I detta scenario beräknar IMF att oljepriset ökar med 800 procent under de närmaste 20 åren. Detta slår hårt mot tillväxten, speciellt om det även visar sig att scenario 4 gäller. Påverkan på BNP kan vara så stor att IMFs modeller inte räcker till för att visa detta.

IMF:s understyker att dessa scenarier inte inkluderar möjligheten att några oljeexportörer kan välja att minska sin export av olja. Detta för att värna om den egna ekonomin/konsumtionen av olja tex med olika subventioner eller liknande för att hålla tillbaka politisk/ekonomisk oro i landet.

Oavsett vilket scenario som kommer närmast verkligheten, eller om det blir en kombination av dessa poängterar IMF hur beroende av oljan vi är och hur sårbar världsekonomin är även för små förändringar av oljeproduktionen/oljepriset.

Läs gärna den djupgående IMF-rapporten för att bilda er en egen uppfattning.


Tack till Andreas Larsson för hjälp med sammanfattningen av IMF-rapporten.

2 kommentarer:

 1. Mycket intressant att det är Michael Kumhof som är med på denna rapport också.

  Det måste rimligtvis betyda att han tror på skuldfria pengar även efter peak-oil. När han släppte rapporten om skuldfria pengar lovade jag att göra en översättning av den. Det har jag gjort och det ligger under bloggen intressantanyheter.blog.se

  Så för er som vill lägga ihop dessa rapporter är välkomna att läsa här:

  http://intressantanyheter.blog.se/losningen-pa-skuldkrisen/skuldfri-valuta/

  Har även översatt Kumhofs beskrivning av penningsystemets historia för den som är intresserad:

  http://intressantanyheter.blog.se/penningsystemet/penningsystemets-historia/

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 2. Hej Peter! Tack! Jo visst är IMF:s rapport om skuldfria pengar även den intressant, se tidigare inlägget:

  http://www.peak-oil.se/2012/08/rapport-om-skuldfria-pengar-fran-imf.html

  Om kopplar man de två IMF-rapporterna om Peak Oil med den om skuldfria pengar blir det tydligt att IMF börjat fatta galoppen om kopplingen ekonomi-energi...o ja givetvis det finansiella systemet ohållbarhet sedan dess frikoppling från guldet:

  http://www.peak-oil.se/2011/09/guld-igar-idag-och-i-framtiden.html

  http://www.peak-oil.se/2012/08/guldstandarden-pa-atertag-i-usa.html

  Som vanligt gäller det att se helheten för att kunna sortera ut struntpratet från karamellerna.

  mvh
  Johan  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.