2012-10-13

Är Peak Oil trendigt?

I en kommentar tidigare på bloggen skriver Martin Saar (Ordförande för ASPO Sverige) att en journalist kommenterat att "Peak Oil blivit trendigt" i samband med en intervju. Det får en ju så klart att bli lite nyfiken om förståelsen och framförallt omnämnandet av begreppet ökat. Cornucopia gjorde en liten trendspaning för snart två år sedan med Google Trender så vi tyckte det var dags för en uppföljning.

"Vi måste säkerställa att vi får fram mat. Utan bränsle kollapsar jordbruket. I dag rullar det in 3 000 till  5000 lastbilar om dagen för att hålla i gång Stockholm med mat och andra förnödenheter. Jag tror på det lilla samhället, där man hjälper varandra", Martin Saar i DI Weekend 2012-10-12.

I artikeln ``Så förbereder sig världens preppers´ för domedagen´´ i DI Weekend skriven av Nina Åkerberg  intervjuas även bloggaren Blott Sverige svenska preppers har. Artikeln handlar framförallt om förberedelser prepping och den ökade neosurvival -trenden, Peak Oil nämns och förklaras kort i artikeln. Helt klart en läsvärd artikel som när detta skrivs tyvärr inte publicerats på nätet.  


En snabb sökning på Peak Oil i Google Trender visar att intresset var som störst 2005 samtidigt som den konventionella oljan nåde sin peak dvs produktionsplatå om drygt 74 miljoner fat per dag. Inget nytt således, dock något knas med Google Trender då sökresultatet inte gick att bädda in hux flux när detta publicerats.

Helt klart tycks ändå exponeringen i media ökat kring resursproblematiken och bra exempel på det är två radioprogram på temat från Sveriges radio Klotet. Där Mikael Höök intervjuas om den nya oljeboomen (SR klotet, 2012-09-12) och i det andra programmet om oljedrömmar i Afrika (SR klotet, Afrikas svarta guld och vita elefanter). Lyssna: Konflikt : Den nya oljeboomen 20120915 09:03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.