2015-05-01

EXTRA! Ryska örlogsfartyg hindrar nedläggning av elkabel mellan Litauen och Sverige

Vi avbryter dagens första maj -firande och fredagsmys för viktiga nyheter. Verkligheten tar ju som bekant inte hänsyn till helgdagar.

Via litauiska nyhetsportalen DELFI/Lithuani Tribune nås vi nämligen av nyheten att ryska örlogsfartyg hindrar kabelläggningsarbetet som just nu pågår utanför Litauens kust. En kabel ska nämligen dras mellan Klaipéda i Litauen till Nybro i Sverige i ett projekt som kallas NordBalt.


NordBalt-projektet -elkabel mellan Litauen och Sverige

Projektet som drog igång redan 2004 involverar bland annat lettiska Litgrid, Svenska Kraftnät och ABB. Kabelläggningsarbetet pågår för fullt och det är tänkt att en 450 kilometer lång undervattenskabel med en kapacitet på 700 MV ska koppla samman det svenska elnätet med lituanska redan vid slutet av detta år. Litgrid som är Litauens statligt ägda elbolag är operatör av projektet.

Men det här tycks Ryssland vilja sätta stopp för. Delfi rapporterar att under april månad har ryska örlogsfartyg vid fyra tillfällen dykt upp och stört kabelläggningsarbetet i Östersjön. Igår ska de litauiska kabelläggningsfartygen fått ett meddelande av ryska krigsfartyg om att lämna kabelläggningszonen innan klockan 18.00. Motiveringen var att Ryssland skulle hålla en militärövning i området!

Den litauiska utrikesministern Linas Linkevičius har bekräftat uppgifterna och meddelat att Litauen skickat tre protestbrev till Moskva sedan i mars men inte fått något svar. Utrikesministern pekar på att Rysslands agerande helt bryter mot FN:s havsrättskonvention.

Detta är givetvis allvarligt och signalerar ytterligare att Ryssland vill styra och ställa som man vill i Östersjön och gör det med kraft. Vi får säkert anledning att återkomma till detta snart igen då det kräver en djupare säkerhetspolitisk analys som vi inte har tid med för tillfället.

Dock konstaterar vi hur tyst det är om nyheten i svensk media, kanske journalisterna tagit ledigt precis som svenska Försvarsmakten hade gjort under påsken 2013 när Ryssland passade på att öva flyganfall mot Sverige...

6 kommentarer:

 1. Tack för att ni håller ögon och öron öppna.

  SvaraRadera
 2. Nu måste NATO sluta med sin krigshets och låta Ryssland öva fred i lugn och ro....  Ironiflagga=1

  SvaraRadera
 3. Nu måste NATO sluta med sin krigshets och låta Ryssland öva fred i lugn och ro....  Ironiflagga=1

  SvaraRadera
 4. Bara en tanke. När man tittar på kartan så slås jag av att själva kabelsträckningen borde vara guld för att detektera fartygsrörelser i östersjön. Dvs om man i tillägg till elkabeln även lägger ut avlyssningsutrustning vilket vore klokt ur svensk och litauiskt perspektiv.
  Den ryska irritationen är i så fall förstålig med tanke på närheten till kaliningrad.
  Om det är en ren elkabel som stärker elnätet i EU så är det bara trams ryssarna håller på med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Där har du en bra poäng o visst kan det vara så. Svårt att veta i nuläget dock.
   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.