2015-05-31

Sista numret av tidningen OM

För två år sedan var vi ett gäng personer intresserade av frågor kring kring energi, ekonomi och hållbarhet som drog igång tidningen OM omställning. Initiativtagare och den som höll i alla trådar var Eva Pettersson som även varit chefredaktör för tidningen.

Syftet var att sprida kunskap om hur energi, ekonomi och ekologi/hållbarhet hänger ihop. Något vi kände saknades i svensk media. Vi tror vi har lyckats odla ett antal starka och hållbara frön med tidningen som nu ger ut sitt sista nummer.

Redaktionen har utgjorts av, förutom av Eva, den fantastiska illustratören Jenny Wilhelmsson som verkligen gett tidningen ett unikt ansikte. Layout har Madelene Dahlberg stått för på ett utmärkt sätt. Korrektur och redigering har Eva Rende-Taveres stått för.

Johan har skrivit artiklar i alla nummer och blev efter cirka ett år även redaktör. Artiklarna har tex visat hur man kan bli självförsörjande på energi i Sverige och i andra länder, hur det skuldbaserade ekonomiska systemet fungerar och hur man kan minska sin sårbarhet för ekonomiska kriser.

En röd tråd i Johans artiklar har varit hur världsekonomins fossila energiberoende ser ut, däribland Sverige, och hur det påverkas av att billig olja nu måste ersättas med dyr och mer svårtillgänglig olja när världens konventionella oljeproduktion närmar sig (eller kanske redan nått), sin topp.  

OM-tidningen har bjudit på artiklar av en mängd kunniga skribenter. Ett axplock av dessa:

Ingenjören och företagaren Carl Lindström har skrivit om hur man kan ersätta WC:n med finurliga torrtoasystem och samtidigt bidra till kompostering och gödsling för egen odling.

Affärskonsulten Stuart Pledger har skrivit mycket om hur vi kan bygga en cirkulär ekonomi där skräp och avfall tex inte blir kostnader utan tillgångar och en del av företags och människors resurser.

Anna Hall har skrivit varma och uppmuntrande artiklar om sin djurhållning från den egna lantrasgården. Anna ger mycket tips om hur man kan driva gård eller eller ha småskalig djurhållning på ett hållbart sätt.

Kim Weinehammar är verksamhetsutvecklare och har skrivit många artiklar om smarta energilösningar för hushåll och fastigheter, tittat mycket på stadsodling och lyft fram lokala föregångare inom transporter och livsmedelsnäringen och mycket annat!

Andra skribenter som varit med och bidragit med många artiklar och lästips är David Bennet, Pär Holmgren, Christine Hellqvist, Johannes Söderqvist, Christoffer Pencak och förstås Eva Pettersson men även ett antal till!

Ni kan läsa mer om skribenterna här.

Provläs gärna sista numret eller köp den i sin helhet digitalt för endast 40 kr eller som lösnummer via OM-sidan. Tidigare nummer och sista numret kommer att kunna beställas året ut.  

Johan vill även passa på att tacka alla på redaktionen, skribenterna och förstås läsarna som gjort arbetet för tidningen under dessa två år till en mycket lärorika och rolig tid!Trevlig söndag!

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.