2015-05-09

Resilliens framför oändlig tillväxt i en ändlig värld

Blev mycket planering och fixande inför bokreleasen av vår bok Olja för blåbär i Stockholm i torsdags men vi är glada för alla som kom och hoppas eventet uppskattades lika mycket av deltagarna som vi uppskattade det!

Vår presentation vid releasen filmades och vi hoppas att kunna lägga upp den här på bloggen inom kort.

Vi vill även uppmärksamma bloggens läsare på att den fjärde och sista delen av Richard Heinbergs/Post Carbon Institutes miniserie nu finns tillgänglig. Detta avsnitt fokuserar på det som kallas resilliens -kapaciteten/motståndskraften av återhämta sig och hantera externa störningar eller kriser. Något som blir allt viktigare när så mycket sårbarheter byggts in i våra ekonomiska system.

Heinberg påpekar att ekonomisk tillväxt inte är lösningen på våra problem utan i själva verket grundproblemet. Ju förr vi inser detta kan vi anpassa oss till en verklighet där livskvalitet och överlevnad i balans med naturens resurser blir vårt rättesnöre. Ekonomisk tillväxt fungerar nämligen bara så länge vi har en växande tillgång till billig energi och naturresurser.

Men de närmaste åren kommer vi nå toppen på resursberget för i första hand oljan vars produktion kommer börja minska och därmed förändra förutsättningarna för dagens ekonomi i grunden. Det är inte världens undergång men kräver en anpassning och ett nytänkande i vårt förhållningssätt till naturen och hur vi använder resurser.

Kika gärna på videon och tidigare tre delar för att bilda dig en egen uppfattning. Trevlig lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.