2015-07-17

Fredagsmys: Vad händer med bina?

Här kommer ett sent men icke desto mindre värdigt fredagsmys. Igår visades nämligen den sevärda dokumentären"Vad händer med bina" av Naturfilm i Svt. Bill Turnbull som själv är hobbybiodlare och en av BBC:s mest populära programledare står bakom filmen.  

De senaste åren har många dokumentärer, artiklar och forskningsrapporter varnar alla för samma sak, det står inte till som det ska med naturens viktigaste pollinatörer, honungsbina. Bill försöker i dokumentären få reda på varför bina i allt större utsträckning dör och försvinner, särskilt i Storbritannien. Tre förklaringar undersöks:

1. Varroakvalstret som sprider sjukdomar bland tambina i Europa och USA sedan vi började importera bin från Asien där denna parasit lever i symbios bina.

2. Inverkan från de giftiga bekämpningsmedel som används inom jordbruket och hur det bland annat kan skada binas orienteringsförmåga.

3. Det moderna jordbrukets utbredning i landskapet och därmed inverkan på binas miljö. Hur jordbruksfälten skapar monokulturer som slår ut den blandade kompott av växter och blommor bina flyger på för att samla in nektar och pollen.

Slutsatsen Bill kommer fram till är att även om vi ännu inte inte med säkerhet kan peka ut tex ett specifikt bekämpningsmedel eller bara varroakvalstret som den stora boven, har de gemensamt att människan ligger bakom.

Bill lyckas få med mycket på den 51 min korta dokumentären. Favoritexemplet är när han försöker få sin kollegor på BBC att inse allvaret genom att bjuda dem på en frukost där han plockat bort allt som bina förser oss med genom sin pollinering och insamling av nektar (som blir honung i deras magar och sedan lagras i samhället). Det blir en tunn frukost med torrt bröd och te (utan honung!)...

Minst en tredjedel av all vår mat fixar naturens pollinatörer där honungsbiet är enskilt viktigast. Men siffran är säkert mycket högre än så då våra boskap får foder som innehåller mycket växter som bina pollinerat.    

Den bästa dokumentären om bin är dock utan tvivel "Inte bara Honung" som vi skrivit om tidigare.

Johan som varit hobbybiodlare i drygt ett år har haft tur med sina bina som tycks trivas bra där han bor i Dalarna. Det finns inga stora jordbruk inom binas normala flygradie på 2-3 km där det finns stora risk att bina utsätts för en cocktail av bekämpningsmedel. Det finns både skog, åkermark och gott om blommor och frutkträd. Johan har hittills även varit förskonad av binas värsta parasitfiende- varroakvalstret.

Ett slitet men ändå tänkvärt citat som Einstein ska ha sagt: "Dör bina, där mänskligheten fyra år senare". Så vi bör inte se det som att bina håller på att dö utan att vår framtid står på spel om vi inte gör allt vi kan för att skapa en livsmiljö där bina får en mångfald av växter och blommor att flyga till. Bina behöver precis som vi mineraler, vitaminer, proteiner och kolhydrater från en blandad kost. Det är naturens finurliga sätt att se till en arts överlevnad inte hänger på att bara en blomma eller växt hela tiden finns kvar.

Precis som naturen fixar överlevnad genom mångfald bör Sverige göra detsamma när det gäller sina bristande krisberedskap. Det handlar ju om samma sak, minska sårbarheten för förändringar där enskild beroenden sätts ur spel men där andra finns tillgängliga och kan användas.

För mer biodling se gärna någon av våra klipp på youtube-kanalen eller något av tidigare inlägg. Nästa video som kommer upp inom några dagar får ni se när Johan är med och sätter ihop en så kallad topplistekupa på Gotland, en ny spännande kupa (baserad på gamla metoder) som ska vara trivsam för bina och praktisk att arbeta med.  

Vad händer med bina?
(Klicka på bilden för att komma till dokumentären)

3 kommentarer:

  1. Möjligen har jag fel men gillar humlor och tror de klarar en hel del av binas pollinering. Det finnas ganska många humlor hos mig. Nu finns bin också men de var sena att hitta hit i år.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Humlor är jätteviktiga och har bland annat en lång tunga som gör att de kan pollinera/komma åt vissa blommor som bina inte klarar komma åt. Bland annat uppe på fjället klarar sig vissa specialisthumlor sig bra. Men humlorna lever i samhällen på några hundra individer medan bina är ca 40-80 tusen bin per samhälle och är bättre på att överleva tack vare sina stora honungsförråd och större utbredning. I Storbritannien är humlorna nästan helt utslagna och man importerar bland annat humledriottningar från Skåne på försök men det har hittills misslyckats, Troligen för att svenska humlor är anpassade efter vårt klimat och den miljö de lever i här, tillsammans med färre åkrar och blomremsor för humlorna att flyga till i ett i övrigt jordbruksdominerat landskap. I vår trädgård har jag sett minst två humlebon och det finns mycket humlor i trädgården men tyvärr är de få "jättehelikoptar" även i svenska trädgårdar och på åkrar och skogar numera.

      Det måste lämnas blom/växtöar för både humlor och bin både på landsbygden och i städerna för att de ska få tillräckligt med mat. Humlor kan man även enkelt bygga små bon till vilket säkert barn tycker är roligt, ska pröva när jag får lite tid över...

      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Det är synd att så många överger det extensiva betet.
    Eftersom det överlägset är det som gynnar bin och humlor mest.

    Men jag förstår de hobbydjurägare som, på många platser i landet lever med en ständig oro när djuren är ute på bete.
    Sen bör man nog inte har mer djur än vad man har råd med.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.