2013-07-28

När Bina/Naturen slår tillbaka blir människan förvånad och rädd

Dagens Nyheter skriver idag en artikel med rubriken "Jagade av 30 000 bin". Den som inte kan så mycket om bin blir säkert rädd och tänker "usch vad otäckt" och "tur man inte har bin". 

Sanningen kunde inte vara längre bort från vad rubriken i DN:s artikel antyder. 


Den starkaste biarten, det vi kallar "mördarbin", fanns inte innan människan satt igång att förinta bin i massiv skala genom kemikalier och framavling av klena bin som inte klarar sig själva utan hjälp av mediciner och olika knep för att hålla bland annat en av binas värsta fiende, parasiten varoakvalster borta. 


Naturen svarade med att utveckla mördarbin. De producerar mest honung, är resistenta mot i praktiken alla sjukdomar som drabbar bin man känner till och låter sig inte manipuleras av människan. Gissa varför de utvecklats?? För att vi människor inte ska kunna utrota bina!! Så nästa gång ni läser om aggressiva bin, glädjs åt att de fortfarande strider för sin överlevnad och att det är mycket få bisamhällen som är aggressiva mot människor (aldrig utan anledning).


Johan håller på att skola sig till biodlare och talar sig dagarna i ända varm om bin men inte utan anledning. 

Bin producerar INTE bara honung. Insekterna står för cirka 80% av världens pollinering och en klar majoritet av denna pollinering sköter bina som är i särklass mest effektiva och i störst antal för att sköta jobbet.  

En tredjedel av alla mat i världen skulle inte existera utan bina, tack vare sin oerhörda pollineringsförmåga. 


Einstein ska ha sagt att "om bina försvann från jordens yta, har mänskligheten 4 år kvar att leva". Håll detta citat i minnet för vi är på god väg att göra just detta, utrota bina. 2012 dog över 50 % av bisamhällena i Schweiz och 31 % av honungssamhällena i USA och dör i en aldrig tidigare skådad global skala. 


I stora regioner av Kina får man sköta pollinering av odlingar FÖR HAND, för att bina försvunnit!! 


Begrunda även detta: Sverige har i praktiken inga vilda bisamhällen kvar i landet. De nordiska bin som en gång tog sig till Sverige från inre kontinenten och som ger i särklass mest honung och en gång var lätta att hantera, är nu mycket aggressiva. I princip inga biodlare i Sverige använder nordiska bin, trots att de är bäst anpassade för klimatet och klarar vinterförhållandena bäst. 


Istället används importerade biarter som ger mindre honung och lättare dör under vintern. 


I stora delar av Afrika har man vilda bin och är vana vid mer aggressiva bin och behöver heller inte använda mediciner eller olika metoder för att "rädda bina" från sjukdomar och parasiter de inte längre tål. Men i Afrika är saker förstås i en annan skala och inte gigantiska industrier som i USA och Europa...


Som vi försöker understryka så ofta som möjligt på denna blogg är just småskalighet lika med hållbarhet i form av motståndskraft för förändringar. Om vi i fallet med bina, istället har många små biodlare och ser till att skapa förutsättningar för vildbin igen, kommer vi få större skördar och en större mångfald i naturen.   


Vi människor säger ofta att inget är perfekt kanske för att vi innerst inne vet att vi själva är LÅNGT ifrån perfekta. Men det finns något som är perfekt, naturen som organism och helhet. Problemet är bara att en varelse i naturen inte kan se komplexiteten i sin helhet utan bara små delar och därför ständigt drar fel slutsatser. 


Bisamhällen är nog så nära perfektion en organism kan komma, låt oss därför lära av bin och ge dem den respekt de förtjänar. 


För att ta ett steg mot hållbarheten och förstå varför vi måste göra allt för att rädda bina -se trailern till den mycket sevärda dokumentären "Inte bara Honung" som hade premiär under våren. Håll utkik efter när den kommer på dvd, den är omskakande men ger en energi att omsätta tanke till handling.  


3 kommentarer:

 1. Jag har fått lära mig att så kallade mördarbin är en korsning mellan Brasilianska och afrikanska bin.
  De afrikanska bina importerades till Brasilien 1956
  och det är hybriden som är så aggressiv.
  Det är många skäl till att det är så få vilda bin kvar här, bland annat att det anses att sälg och lind inte har något ekonomiskt värde och därför oftast huggs ner. En annan orsak är att betesängarna har så gott som försvunnit och med dom alla ängsblommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Ja det har jag också hört men man har inte några problem att hantera dessa "mördarbin" i Brasilien. I USA har big business gjort det omöjligt för vildbin att existera annat än de mördarbin som lyckas slå sig ner nånstans.

   Intressant om Sveriges vildbin, visste jag inte. Tror även att svenskt jordbruk/kemikalier o hundratals år av dödande av bin enligt gamla metoder gjort sitt...
   mvh
   Johan

   Radera
  2. Visst har odling med monokulturer och kemikalier bidragit till dagens problem.
   En veteåker är egentligen en grön öken, även ett rapsfält, utom den veckan rapsen blommar.
   Går man i en riktig beteshage och verkligen tittar ser man ett myller av liv där, det gör du aldrig i en odling med en monogröda.
   Tyvärr är avkastnings kraven på Svenska kor så höga nu så de kan inte få tillräckligt med näring från en betesäng under mjölkperioden längre.

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.