2015-09-06

Invintring: Myrsyra-behandling av bisamhällena

Johan slutskattade sin honung från sina tre bisamhällen i Dalarna för en vecka sedan och har under veckan rört honungen för att få en fast honung. Rörningen blev nog bra att döma av konsistensen men säker vet vi först om några veckor. Nästa år ska vi filma när Johan rör honungen också då det inte hanns med denna gång.

Idag har Johan dock gjort det första momentet av invintringen, myrsyra-behandlingen. Just den här metoden är nog ny för de flesta biodlare i Sverige då den mest används i Tyskland, Johan blev tipsad om den av den tyska biodlare Christoph som bor i Dalarna.

I videon nedan får ni lära er mer om vad det är och hur det går till. Nästa steg är att ge bina en sockerlösning som ersättning för en del av den honung Johan lagt beslag på. Johan har dock låtit bina behålla nästan hälften av den sista honungen för att det ska vara så naturligt som möjligt och använder endast ekologiskt socker. Blir förmodligen en film om sockermatningen också.

Säsongen avslutas i oktober med en oxalsyra-behandling, även den mot varoakvalstret/parasiten. Alla dessa metoder sker dock med naturliga ämnen tillåtna för såväl ekologisk och Krav-odling.

Trevlig söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.