2015-09-02

Recension av Stjärnfall

Stjärnklart av Lars Wilderäng
Johan har nu läst och lyssnat klart på författaren och bloggaren Lars Wilderängs/Cornucopias senaste roman, Stjärnfall. Det föll sig så att han lyssnade till den skicklige berättaren Johan Holmbergs intalade version ungefär halva boken och andra halvan lästes som inbunden bok.

För er som inte läst Wilderängs romaner är detta den andra delen i en serie som inleddes med Stjärnklart.

Nedan följer en recension av Stjärnfall. Vi varnar för spoilers även om vi inte avslöjar några detaljer.

Wilderängs författarskap hittills kan sammanfattas med spänning i tempo där fiktion varvas med lärorika fakta om hur man överlever stora omställningar och hot i modern tid.

I den första boken Stjärnklart presenterades ett antal karaktärer och grupper av människor som alla ställs inför samma apokalyptiska hot. Läsaren får snabbt en inblick i hur bristande Sveriges krisberedskap blivit och hur detta kan användas emot oss när vårt teknikberoende samhälle lätt kan sättas ur spel. Wilderäng visar dock att hoppet vilar hos de som med kunskaper och materiella förberedelser kan anpassa sig och möta stora förändringar.  

Wilderäng nyttjar fiktionens gränslösa möjligheter med ett tillspetsat och extremt snabbt förlopp där plötsligt en ny hotbild för Sverige och hela världen dyker upp. En till synes överlägsen motståndare som utnyttjar vårt moderna samhällets svagheter.

Hade det inte varit för detaljerna och de fakta som Wilderäng lutar sig på för att skapa trovärdighet och koppling till verkligheten hade såväl Stjärnklart som Stjärnfall varit som vilka sciencefiction-romaner som helst. Men det är de inte.

För i väntan på Stjärnfall var det nog många av Stjärnklarts läsare som åtminstone tog sig en ordentlig funderare över sin/familjens egen krisberedskap. Första boken bjöd på många praktiska tips för hur man kan hantera det faktum att maten snabbt kan ta slut på hyllorna i affären om tex inte transporterna kommer fram. Ett annat problem som blir tydligt när elektroniken inte fungerar är att betalningssystemen kapsejsar eftersom få har kontanter numera.

Svenska hushålls i praktiken obefintliga livsmedels- och energiberedskap blev tämligen uppenbar i första boken och satte förhoppningsvis eld i baken på en hel del läsare där.

Stjärnfall tar avstamp i den spänning och de olösta trådar läsaren med olidlig väntan lämnas med i Stjärnklart. Hur ska det gå för favoritkaraktärerna, vilka kommer överleva, vad får elektroniken att sluta fungera och kan det förhindras? Stjärnfall kommer med en del nya överlevnadstips men i huvudsak lyfts spänningstemperaturen från hög till mycket hög. Det är givetvis en smaksak om man gillar mer djupgående beskrivningar av respektive karaktärs hantering av apokalypsen men Stjärnfall har med både starka kvinnor och män som ställs inför samma öde.

Har man inte läst första boken rekommenderas att man väljer läseboken framför ljudboken då det annars kan vara svårt att hänga med ibland. 

Johan ser fram emot fortsättningen och rekommenderar boken för båda könen. Böckerna bör inte bara läsas för att få sig riktigt spännande läsning av en svensk författare som vågar blanda samhällskritik och fiktion utan för att faktiskt lära sig något som kan vara användbart inför de växande utmaningar som vi står inför.    

Johan vill även passa på att tipsa om Wilderängs två första böcker Midvintermörker och Midsommargryning för de som missat dessa. Två böcker som med rafflande spänning på ett trovärdigt sätt fångar Sveriges bristande försvarsförmåga och vad det innebär i det nya säkerhetspolitiska läget i Östersjön.

Wilderängs tre senaste böcker är utgivna av Massolit Förlag och finns att köpa
på tex: 
Finns säkert snart på bibliotek och i en välsorterad bokhandel också. 

4 kommentarer:

 1. Varför tror in att det nästan bara är män som skriver och läser den här typen av böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Verkligen bra fråga. Tittar man på tex hur mansdominerat ordvalet "han, honom, hans" är och hur få romaner som skildrar krig och sciencefiction med krigsinslag/apokalypsromaner av kvinnor är det säkert många som skulle tänka att Stjärnklart och Stjärnfall tillhör de kategorierna och därmed inte bör intressera kvinnor/tjejer. Jag ville i recensionen klargöra att så inte är fallet med dessa två böcker som är väl avvägda för att skildra den moderna människan med starka/svaga män- och kvinnoroller. Boken är förstås skriven av en man men det kommer säkert med tiden komma fler böcker på liknande tema även av kvinnor,

   Många kvinnor förväntar sig säkert inte heller att böcker som Stjärnfall och Stjärnklart är något för dem vilket är naturligt med tanke på övrig litteratur där fokus ofta ligger på våld och starka mansroller. I detta fall skulle de dock bestämt missa något enligt min mening.

   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Dåså.... det blev 2 reserverade böcker på biblioteket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ron! Kul, hoppas du uppskattar dem!

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.