2015-09-05

Johan får debattartikel publicerad i Dagens Samhälle

Dagens Samhälle har nu publicerat debattartikeln "Sverige behöver inte ha en eltransportparadox" som Johan har skrivit. Artikeln har samma tema och utgångspunkt som tidigare inlägget Sverige och eltransportparadoxen. Mer om behovet av eltransporter kan ni läsa i tidigare inlägg på samma tema.

Givetvis svårt att få med så mycket i en debattartikel men i vår bok Olja för blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet ägnar vi ett helt kapitel åt vad vi kallar eltransporternas återkomst. Där tittar vi på elbilens historia, utvecklingen inom järnvägen, podcars, elbussar, Folkbanan, Hyperloopen mm och rollen de har att spela nu och framöver.

I diskussioner om eltransporter hamnar fokus lätt på elbilen men det är eltransporter generellt med elbilen som ett komplement vi är ute efter. I omställningen av fossilberoendet gäller det att minska oljeberoendet så snabbt som möjligt och då är eltransporter en brygga in i framtiden. Väl medvetna om att det går åt hela 27 liter olja bara för att producera ett bildäck inser man snabbt att masskommunikationer är det som krävs för att verkligen minska oljeberoendet.

Tåg, spårvagn och nya typer av transportmedel som podcars och småningom Hyperloopen har framtiden för sig men i en övergångsfas tror vi även elbilar, särskilt autonoma även har en viktig roll att spela.  

I början av juli skrev vi en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle, då med temat svensk krisberedskap.

Läs gärna Johans debattartikel nedan och fundera själva.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.