2015-11-28

Johan i artikelintervju av FAIR PLANET om klimatet och oljeberoendet

Fair Planet har precis släppt en nystartad artikelserie om sju delar där man undersöker klimatet och det fossila energiberoendet. Syftet är att ta reda på vad som krävs för att vi ska kunna ställa om och ta oss bort från beroendet av olja, naturgas och kol innan det är för sent för klimatet.

I första delen intervjuades Johan av Vera Häggblom som expert på Peak Oil och oljeberoendet. Artikeln är en i vårt tycke mycket bra sammanfattning av vad utmaningarna handlar om. Ni finner den nedan.


Johan skrev nyligen en debattartikel i Dagens ETC om varför vi måste förändra våra vanor som även kan vara av intresse. Vi har tidigare bland annat skrivit om Sveriges bristande krisberedskap i Dagens Samhälle och varför Sverige inte behöver ha en eltransportparadox.

Missa heller inte Johans många artiklar i det numera nedlagda Magasinet OM där han varit redaktör och skrivit om artiklar på teman som energiomställning, klimatet, skuldkrisen, hållbara transporter, lokal ekonomi, komplementära valutor och krisberedskap. Alla nummer finns tack vare chefredaktören Eva Petterson att ladda ner gratis här.

Har ni inte handlat julklapp än är förstås vår bok Olja för blåbär -Energi, Makt och Hållbarhet ett stabilt tips eller kanske rent av en investering inför framtiden. Recensioner och kommenterar till boken kan ni läsa om här.

Olja för blåbär kan beställas via vårt förlag, i de vanliga nätbokhandlarna, i en välsorterad bokhandel och önskar man en extra fin julklapp kan man beställa recenserade ex direkt av oss. Den finns numera även i de flesta medelstora och stora bibliotek i landet.

Trevlig lördag!



2 kommentarer:

  1. Att peak oil är nära i tiden känns helt övertygande. Kolet är jag mer tveksam om som närliggande topp. Skälet till min syn på kol är att jag fruktar "lönsam" partiell förbränning på plats i jordskorpan vilket också gäller under havsbotten.

    Sol och vind kräver dyra investeringar men lite driftkostnader. Positivt är att båda områdena blir effektivare och därmed billigare i ganska hög takt. Negativt är att de ännu har så liten andel av energiproduktionen.

    På längre sikt tro jag fusion får ett genombrott. Flera projekt menar sig kunna visa detta inom tio år, men det finns ingen säkerhet i detta innan bevisen kommer och sedan har vi givetvis en utvecklingstid och utbyggnad innan fusion betyder mycket.

    Autonoma bilar till rimliga priser är strax här och därmed får den traditionella bilindustrin mer problem än höjda oljepriser. Jag ser de autonoma som helt omstörtande för bilindustrin och utgår från att de flesta snabbt blir eldrivna och detta gäller efter en tid även längre lastbilstransporter som inte kräver hög hastighet.

    Utvecklingen av dugligare robotar går snabbt och det ger mindre behov av långa transportsträckor av olika varor, när löner betyder mindre, även odling och produktion av mat kommer närmare med lämpliga robotar. De snabba framstegen med bildbehandling gör att jag gissar att även plockning av blåbär kan demonstreras bli lönsamt med robot inom 10 år.

    Fast visst kommer omställningen från det stora oljeberoendet att vara smärtsamt och ekonomiska kriser av format är tyvärr troligt.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Hej! Den globala koltoppen kan lätt bli förvirrande för det beror på vad man menar.

    Den konventionella relativt billiga globala kolutvinningen som inte kräver lika mycket energi-input beräknas enligt Globala Energisystem/Kjell Alekletts ledande forskning på området, att nås ca 2030. Vilket är ca 10 år senare än de förmodade globala totala oljetoppen (konv + okonv oljeproduktion)- konv oljetopp kan redan vara nådd eller så nås den troligen inom några år. Men enligt samma forskning beräknas Kinas koltopp i produktion nås redan 2020 vilket innebär att världens största producent av kol (ca 50 % av världens kolprod) och tillika världens största konsument (ca 50%) nås redan om 5 år. Hur kolhandeln och den globala tillgången kommer påverkas av det blir minst sagt intressant. Australien har redan stora problem med sin utvinning som blir allt dyrare och även påverkas av Kinas minskade import/minskade ekonomiska aktivitet samt Kinas satsning på mindre kolkraftverk för att få bukt med smogen.

    Men som du är inne på finns flera oskrivna kort här. Ny teknik för underjordisk kolförgasning (UCG) som du säkert läst om i vår bok och på andra ställen, har ännu knappt börjat användas vilket möjliggör en förlängning och utökning av koltillgångar med kanske flera årtionden. Vi har även skrivit om det här på bloggen:

    http://www.peak-oil.se/2014/03/kol-till-gas-industrins-vata-drom.html

    Men hur pass dyr och energikrävande denna teknik är relativt dagens kolutvinning återstår att se. Sker tillgångsnedgången snabbare än länder som Kina och Indien kan hantera i omställning till förnyelsebar energi blir nog tyvärr UCG en otrevlig klimatbov som de flesta inte räknat med.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.