2016-05-15

Ett cafébesök fram och tillbaka i tiden

Idag gjorde Johan en söndagsutflykt till Tidstrandsfabriken i Sågmyra eller närmare bestämt tog en fika vid det nyöppnade caféet vi snart ska komma till.

Sågmyra är den lilla orten som i början av 1900-talet byggdes upp kring det som på 1940-talet skulle bli Sveriges och en av Nordens största yllefabriker. Fabriken med ägaren och grundaren Axel Ludvig Tidstrand hade nära 1000 anställda på 40-talet och befolkningen var långt över den dubbla mot dagens cirka 500 invånare. Här tillverkades allt från yllefiltar och kostym/dräkt-tyger av högsta kvalitet, ylletyger för uniformer till svenska försvarsmakten till bilklädsel för Volvo-personvagnar.  

Tidestrandsfabriken i Sågmyra
Foto wikimedia commons av  Calle Eklund/V-wolf

Precis som varvsindustrin och i princip all annan svensk industri på 1970-talet utsattes för hård konkurrens från producenter i Europa och övriga världen, lades verksamheten ner trots hög kvalitet och hängivna arbetare. År 1976 stängdes så fabriken och sedan dess har framförallt ett antal klädbutiker och klädkedjor härbärgerat i de stora lokalerna.    

Idag finns ännu Sågmyra Hembygdsmusem kvar som drivs helt idéelt och verkligen rekommenderas för att lära sig om Tidenstrandsfabriken och orten som tidigare bland annat även hade ett sågverk.

Ett företag som bevarat charmen i de faluröda timmerbyggnaderna som ansluter till Tidstrandsfabriken, är Sågmyra Byggnadsvård och Kökshandel som säljer ny och begagnad kvalitetsutrustning i en trevligt inredd lokal på Tidstrandsvägen. Samma ägare har nu även öppnat ett litet café i samma stil som alltså var målet för dagens utflykt.


Ett café i Sågmyra värt ett besök
Entré på Tidstrandsvägen precis bredvid fabriken

Inbjudande lokal 


I fönstret skymtar ett litet rum där man kan ta en fika

Lokalen där caféet nu återfinns har de senaste åren inhyst ett antikvariat för att innan dess varit privat bostad åt Hugo Frisk, tidigare ägare av Tidstrandsfabriken. Fabriken ägs idag av Hedlundsgruppen. 

Har man vägen förbi Sågmyra och tar leksandsvägen mellan Bjursås och Leksand tar man av på samma sida som Sågmyra Herrgård och Tidstrandsfabriken längs leksandsvägen som inte går att missa!

Vi skriver detta inlägg utan ersättning för ett uppskattat lokalt intiativ som försöker stärka den lokala ekonomin och så långt möjligt säljer varor producerade i Dalarna med omnejd med. Lokalt kan vara starkt och hållbart.

Trevlig söndag!

7 kommentarer:

 1. Stämmer det att "ylleodlarna" idag bränner ullen för att ingen efterfrågan finns? "Ullbärarna" däremot verkar än överleva i konkurrens med den något mer ekonomiskt lönsamma hanteringen och transporten från andra sidan jorden. Förr kunde man se en flock på Gärdet (Djurgården Stockholm) men tror de störde en del östermalmsbor som fick obehaglig beläggning under skorna vid promenader i gräset. Bodde själv nära (1:a) för länge sedan innan barn kom. Gillade att se de små vita molnen och något svart mot det gröna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Hej Nanotec! Tyvärr verkar det vara en hel del som bränner sin ull då de inte kan ta tillvara på den själv. Det är skiljer sig dock mellan olika typer som finull och Gotlandsull som det kan vara hög efterfrågan på. Det största problemet är det är få som kan ta hand om ullen och göra det till färdig produkter. Efterfrågan på ullplagg är nog inte problemet.

  En del slänger sin ull på gödselhögen för att få mask men tydligen även för att täcka växter med under vintern och sommaren.

  Grannen har lite får så jag hör dem nästan varje dag.

  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
 3. En del fårägaren vi känner till, slänger ull av flera anledningar.
  1) De blir inte av med den, b) de bryr sig inte, c) orkar inte eller tycker att det är för jobbigt.
  Många fortfarande tror att ull är väldigt gammaldags eller inte hitech/modernt nog och för att ha användbart ull krävs det ju vissa kunskaper, tex. hur man klipper får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ron! Ja, precis så är det. Men de bästa kläder jag någonsin köpt vare sig koftor, strumpor, tröjor eller underställ eller är i någon form av ull. Det släpper ignenom luft/andas fantastiskt och man fryser inte om man ser till att ha ull som innersta lager och bygger på med det som behövs för dagen!

   Vänliga hälsningar
   Johan

   Radera
 4. Jag kan rekommendera ulltäcke från bonstorp naturprodukter. Jag köpte mitt för flera år sedan. Varmt på vintern och svalt på sommaren. Kanon.

  SvaraRadera
 5. Jag kan rekommendera ulltäcke från bonstorp naturprodukter. Jag köpte mitt för flera år sedan. Varmt på vintern och svalt på sommaren. Kanon.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.