2017-01-26

Inspiration: En stad för bina

"If all else fails, remember the bees" -Okänd

En studentvän till Johan från Kanada tipsar om en trevlig nyhet som kanske kan tjäna som inspiratation till biodlare och andra naturvänner även här i Sverige.

I den kanadensiska staden Kamloops beslutade nämligen stadsfullmäktige i tisdags att staden ska bli en stad för bin. Nej, det är inget skämt utan staden ska bli den tredje staden i landet som kommer arbeta på olika sätt för att främja bin och andra pollinerande insekters möjlighet att trivas och leva i staden. Nyheten rapporterades om av kanadensiska CBC News i tisdags.

Kamloops som ligger i delstaten British Columbia på kanadensiska västkusten och har cirka 85 000 invånare, följer efter städerna Toronto och Chestermere som sedan tidigare beslutat att skapa en stad för bin.
  
Förslaget om en stad för bina i Kamloops framfördes av Lisa Strachan från Tourism Kamloops med stöd av Glenn Grant vid British Columbia Wildlife Park. Vi tror precis som Strachan att en stad som arbetar för att stödja binas trevnad, ja eller överlevnad kan ge dess medborgare en känsla av stolthet.

Kamloop ska nu inleda arbetet för bina med att plantera blommor som bin uppskattar och skapa flera grönområden (som inte ska klippas!) och Tourism Kamiloop har planer på att odla en maträdgård medan B.C. Wildlife Park under våren ska plantera en pollineringsträdgård i direkt anslutning till sitt bisamhälle i naturvårdsparken.

En stad för bin kan förstås låta motsägelsefullt. Hur kan bin trivas bland betongväggar och höghus där dessutom halten av föroreningar, höga ljud och bristen på naturområden dominerar jämfört med landet och stadens förorter? Men faktum är att många medelstora städer och flera storstäder ännu har öar av blommor och växter som bjuder på en stor variation av föda för bina. Detta till skillnad mot på många håll på landsbygden där stora odlingsytor och monokulturer av grödor slagit ut binas naturliga levnadsområden.  

I många städer finns allt ifrån blomrabatter hängande på balkonger till parkområden med stora gamla sälgträd som är ovärderliga källor till föda för bina. För bin behöver precis som vi en rad olika näringskällor för att bli starka och fungera som de ska. Detta får bina genom att hämta nektar och pollen från många olika blommor, växter och träd.  

"En stad för bin -projektet" i Kanada är ett mycket positivt initiativ som vi skulle kunna ta efter även här i Sverige. All uppmärksamhet som belyser binas betydelse och utsatthet för bekämpningsmedel, minskade pollineringsområden och spridning av sjukdomar kan göra stor skillnad, särskilt lokalt och regionalt.

Falu biodlarförening som Johan är medlem i tex diskuterade på senaste årsmötet hur parkområden i kommunen kan skötas på ett sätt så att bina får tillgång till en blandad kompott av mat. Istället för att kommunen klipper hela parkområden kan öar med blommor och växter lämnas för bin och humlor och andra pollinerande insekter. Några ur föreningen har redan varit i kontakt med kommunen som varit positiv och öppen till en sådan insats.

Det skulle kanske även vara möligt att sätta ut bikupor i en avskild del av stadsparker och liknande om det finns intresse att sköta om dem. På så vis kan tex barn och intresserade komma och titta på bina och få information av biodlare som visar hur de lever och berättar mer om dessa fantastiska varelser. Kanske din kommun kan vara en del av denna förändring?

Har du en balkong och bor i en stad kan du göra en stor insats genom att bygga ett insektshotell eller bara ett litet vandrarhem för solitärbin genom att använda avsågade bambupinnar. Med lite tur får du oväntat besök men behöver inte bjuda på kaffe...

Om du har ett stort tak på ditt hyreshus/bostadsrättförening kanske en eller flera biodlare likt Hilton Hotellet vid slussen i Stockholm kan sätta ut ett par bikupor på taket och kanske till och med en anlägga en liten matträdgård. Honung är mycket uppskattat men tar slut snabbt!

Har man en gång skaffat bin och tagit del av deras värld finns det ingen återvändo, du kommer aldrig se på naturen på samma sätt. Bina förtjänar inget annat än respekt.  

För mer om bin kika gärna under fliken om biodling ovan med bland annat videos från Johans bigård
i Dalarna. Johan är snart inne på sitt fjärde år som biodlare och har tillgång till en trädgård med många olika blommor och träd där han i våras planterade en frösteril Uppländsk vallört (Bocking 14) bara några meter från sin bigård. Denna superväxt lärde sig Johan om av Phillip Weiss under ett föredrag och köpte senare en liten planta vid Stjärnsunds fantastiska skogsträdgård.

Hur det går för denna superväxt och Johans biodling får vi se under våren. Men för två veckor sedan lyssnade Johan med stetoskopet (ja ett riktigt) på sina sex kupor och då surrade det av liv i alla kupor...

Längtan till våren kan kännas lång så...

2 kommentarer:

  1. Bockning 14 har jag haft i några år nu.
    Jag har inga bin än men jag har alltid sett humlor kring växten.
    Dessutom blommar den under hela säsongen.
    Ska ni anlägga bihotell glöm inte blommorna, annars få ni inga som flyttar in.

    Sen har vallört, comfrey på engelska googla gärna det namnet, en hel massa andra fördelar.
    Det är bara att läsa på.

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja, vallörten kan man skriva ett helt inlägg om. Har nästan gjort det tidigare:

    http://www.peak-oil.se/2016/04/inspirerande-foredrag-tradgard.html

    Men en mer gedigen beskrivning har Phillip Weiss gjort som du kanske redan känner till:

    http://xn--skogstrdgrden-hfbr.xn--stjrnsund-x2a.nu/skogstradgard/vallort-en-dundervaxt/

    Ska pröva att göra gödselvatten mha vallörten i sommar och ta rotsticklingar för att få fler plantor. Kanske sätter vi dem som ogräsavskiljare/underjordisk rotvägg i trädgården som de tydligen även kan användas som.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.