2017-01-04

"Hus utan sladd" snart klart- Självförsörjande energihus i Sverige på gång

Det pågår många spännande projekt just nu där målet är att hus och fastigheter ska bli självförsörjande på energi, både när det gäller värme- och elförsörjningen.

Tidigare har vi tex skrivit om "familjen Solvarm" som fått mycket uppmärksamhet för sitt
bostadshus som byggts in i ett växthus och bland annat har ett cirkulerande gödningssystem för odling.

Ett annat mycket intressant energihus eller snarare en större fastighet, hade Johan nöjet att besöka i somras när han hade vägarna förbi tyska staden Freiburg. Under den 430 mil långa elbilsresan vi gjorde i Västeuropa i september stannade Johan nämligen förbi Haus der Bauern på hemresan.

Huset som är byggt av motsvarigheten till Lantmännens Riksförbund för tyska delstaten Baden-Württemberg kan ni lära er mer om genom att läsa här eller återse den filmade intervjun på vår youtube-kanal nedan med presschefen Johan träffade på plats.Ny Teknik rapporterar idag om ett tredje energihus-projekt som snart ska stå klart och där många olika innovativa energilösningar för vårt svenska klimat testas. "Hus utan sladd" som projktet kallas är ett hus som är byggt vid Wenngarns slott utanför Sigtuna stad där målet är att huset inte bara ska bli självförsörjande på el och värme utan även vara frånkopplat från såväl vatten som avlopp vid sidan om att dessutom vara fristående från den vanliga elnätet (offgrid).

Huset återanvänder bland annat varmvattnet från en energismart dusch, använder superisolerade fyrglas-fönster, EPS-isolering och sparar in mykcet energi genom att använda el genererad från de 68 solcellspanelerna på taket och den lilla vindblomman -direkt via likström och undviker därmed mycket av energiförlusterna via en växelriktare.

Kanske mest intressant är att huset även kommer vara frikopplat från det vanliga vatten och avloppssystemet. Det hade varit intressant om hus utan sladd-huset använt Carl Lindströms smarta komposteringstoalett som inte behöver tillgång till vatten och endast nyttjar lite el för att driva en fläkt för att hålla toaletturymmet garanterat luktfritt, hela tiden.

För att säkra värme och elförsörjning under vintern har huset nu även en pelletsdriven stirlingmotor som kan ge både värme och el under de kalla vintermånaderna när soltimmarna är få och batteri backupen på 18 kWh inte räcker för att driva huset stora delar av dygnet.

Mer om detaljerna kring tekniken i "hus utan sladd-projektet" kan ni läsa på projektsidans hemsida. Läs gärna även om utmaningarna och möjligheterna med tekniken i eltekniktidningen Elinstallatören.  

Vi är väl medvetna om att projektet är att betrakta som ett experiment där lärdomar och förbättringar kommer göras med tiden men konstaterar redan nu att det är mycket gott initiativ som visar många goda exempel på vad som kan åstadkommas när olika tekniker kombineras. Ska bli spännande att se hur projektet utvecklas!

1 kommentar:

 1. Intressant tycker det borde vara trevligt att ha huset i växthus men får nöja mig med 4-glas från 80-talet och växthus strax utanför huset. Samtidigt är det få som har råd att till synes göra sig fria från omvärldens leveranser av el vatten och avlopp. Med till synes menar jag att de behöver service och reservdelar samt förmodligen lite annan mat än den de odlar själva. Trodde jag skulle hinna klicka på intervjun eller några länkar, men annat tar tid.

  Helt klart är att dessa projekt ger många arbetstillfällen.

  Kina ska satsa motsvarande Danmarks bnp på förnybar energi mellan 2016 - 2020 och det ger 13 miljoner jobb i sektorn samt att 15% av energikonsumtionen blir förnybar el 2020. Detta enligt Reuters.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.