2018-09-14

I huvudet på Elon Musk- En av vår tids mest inspirerande och missförstådda personer

Allt sedan Johan fick upp ögonen för elbilstillverkaren Tesla Motors (idag Tesla Inc. och även tillverkare av egna lagringsenheter för hushåll och hela elnät och solceller integrerade i hustak) har det varit oundvikligt att läsa in sig på en av dess huvudgrundare, Elon Musk.

Johan har troligen sett de flesta intervjuer som finns att se med Elon Musk/Tesla Motors (eller SpaceX för den delen) och naturligtvis läst den mycket läsvärda biografin om Elon Musk av Ashlee Vance. Sedan början av 2014 har Johan även kört en Tesla Model S och på den vägen lärt sig mer om hur det är att leva med elbil, framförallt hur snabbt Tesla etablerat sig som ett framtidsföretag likt inget annat. Otaliga biltillverkare har medgett att de "inspirerats" av Tesla som visat att det finns en efterfrågan på elbilar långt bortom det utbud som finns att tillgå. Men Elon Musk insåg likt Steve Jobs att efterfrågan är något som skapas utifrån vad som erbjuds av producenterna till marknaden. Det är inget som sker av sig självt.

För Apple blev det stora genombrottet Smartphonen/iPhone för Tesla blev det elbilen Tesla Model S tillsammans med en snabb utbyggnad av ett snabbladdningsnätverk i Nordamerika, följt av Europa, Australien och Sydostasien (i synnerhet Kina). Steve Jobs med sin medgrundare Steve "Woz" Wozniak och Apple-gänget erbjöd en slimmad och intuitiv design med enkelheten att kunna läsa sina mail och nyhetsflöden (och förstås skicka meddelande och föra videosamtal) med iPhonen. Tesla har med Elon i spetsen byggt vidare på samma approach, enkelhet och tillgänlighet till spetsteknik och där inga försäljningsmodeller är fastslagna i sten. 

Men trots att Tesla Model S utsetts till den säkraste bil som någonsin testats i USA och fick det högsta betyg som getts av oberoende Consumer Reports har Tesla allt sedan genombrottet runt 2012 motarbetats på alla tänkbara och otänkbara sätt och likaså Elon Musk. Detta på ett sätt som inget annat företag kommer i närheten av.

Men som vanligt är det lätt att döma människor och företag när en är dåligt påläst och inte lyssnar med öppna sinnen. Få journalister eller kritiker av Elon Musk tycks ställa sig några uppenbara frågor:
Kan jag ha missat något?  
Är Tesla kanske inte bara en elbilstillverkare som riktar sig till de välbärgade? Kan det finnas en tanke med att skala upp produktionen/verksamhet genom att först sälja bilar med goda vinstmarginaler för att kunna nå massproduktion av bilar för breda samhällsgrupper i ett senare steg? (Teslas första massproducerade bil, Tesla Model 3 har snabbt seglat upp som den bäst säljande bilen i sin klass före tex BMW och Volvo-räknat från augusti månad). 
Är kanske Elon Musks drivkraft inte alls pengar och kändisskap utan något helt annat? 
-För varför investerar Elon Musk, en affärsman och ingenjör, all sin tid och sina pengar efter att ha sålt Paypal (som han grundade med bland annat entreprenören Peter Thiel) , i en extremt riskfylld bransch som biltillverkning och rymdindustrin? Kan det helt enkelt vara för att han såg det som direkt nödvändigt för att ge sig själv och andra framtidshopp? (har antytt det i flera intervjuer tidigare).  
Elon Musk ligger förstås bakom så mycket mer än Tesla och Paypal. Med privata rymdbolaget Spacex håller Musk på att röra om och revolutionera hela rymdindustrin genom att bland ha utvecklat återanvändbara raketer som kan landa själva på jorden efter uppskjutning. Spacex är redan världens överlägset största leverantör av satelliter till jordens omloppsbana och har tagit över NASA:s uppdrag att skjuta upp proviant och utrustning till internationella rymdstationen ISS och kommer troligen redan nästa år börja skjuta upp bemannade raketer till ISS. Jätteföretag som Boeing, Lockhead Martin och nationer som Ryssland tittar med sur avund på Spacex. Rymdföretaget kan helt enkelt genomföra uppskjutningar i en skala och till ett pris som ingen annan kan matcha med undantag för möjligen ett framtida Kina.

Sedan har vi förstås The Boring Company och Neuralink... Men det får ni höra mer om intervjun i slutet av inlägget där Joe Rogan intervjuar Elon Musk om alla sin förehavanden och tankar i ett samtal som sträcker över 2,5 timme.

För den som tar sig tid att se bortom allt prat och okunskap, kan Elon Musk betraktas som vår tids Leonardo Da Vinci när det gäller pådrivande av teknologisk utveckling för mänskligheten och därtill en tänkare som i högsta grad bryr sig om andra människor, i själva verket mer än han bryr om sig själv. Hur många av hans kritiker gör det?

För oss är det glasklart att drivkraften bakom Elon Musks företag är viljan att föra mänskligheten in i en ljus framtid som präglas av medmänsklighet, samarbete och framtidstro. Energin och envisheten Elon har att kämpa på trots alla motgångar tycks vara insikten om att få om någon annan har den samlade kraften i form av intellekt, resurser, vilja och insikt att i tillräcklig omfattning påskynda och vända på nuvarande utveckling. Mänskligheten riskerar att köra den här planeten i botten tämligen snart om inte radikala förändringar sker nu. (icke att förringa alla andra som gör enastående insatser för mänskligheten och planeten!)

I intervjun med Joe Rogan ger Elon Musk eftertänksamma tankar som berör allt från elbilar, elflygplan, klimatförändringar, rymden, AI-hotet och värdet av medmänsklighet. För den som tar sig tid att lyssna igenom intervjun kommer nog tankarna dröja sig kvar länge efter... Kanske hela livet.

Elon berättar bland annat att det enskilt största skälet till att han träffade dåvarande president Barrack Obama var för att varna honom för att ett existensiellt Artificiell superintelligens-hot är reelt , något Musk även informerat 50 amerikanska guvernör om "men ingen lyssnar" säger Musk. 

Musk menar att världens största företag och stormakter just nu drar en trisslott om att generell artificiell superintelligens ska rädda oss i sista stund (eller ge företag/individer ett överlägset övertag gentemot övriga, genom tillgången till en egen AI-Singleton). Få kronor och ören investeras i AI-säkerhet, dvs hur vi i största möjliga mån ska förmå en framtida övermänsklig AI att inkludera oss i sin framtidsvision och utveckling utan att vi förpassas till historien långt snabbare än de djurarter vi redan utrotat. Utvecklingen och kontrollen av AI är inte något vi bara kan överlåta till skickliga programmerare och företagsledningar/politiker då gör vi hela mänskligheten en björntjänst, även de som ser AI-verktyg världens bästa och sista investering kan bli "lätt förvånade" av utvecklingen när den snabbt riskerar nå bortom mänsklig kontroll.

Det finns otaliga citat att hämta ur denna fantastiska intervju men vi väljer att precis som Elon avsluta med en hoppingivande ton. När Elon i slutet får frågan av Joe om det är något han vill lägga, svarar han:
"Jag tycker människor ska vara mer vänliga mot varandra och ge varandra mer erkännande. Och utgå inte från att andra är elaka förrän du vet att de verkligen är det. Det är lätt att demonisera människor men du har oftast fel, du misstar dig oftast när du gör det. Människor är snällare än du tror, ge dem ett större erkännande."
Många som sitter framför en skyddande datorskärm bör ha det sistnämnda i ständig åtanke.

Vi rekommenderar starkt att ni kikar/lyssnar på den långa men mycket givandet intervjun med Elon Musk där Joe Rogan skickligt håller igång samtalet medan Elon förklarar på ett pedagogiskt sätt och ger en inblick i en värld och framtidsvision som många annars barra skrapar på ytan eller hör ryktesvägen.

Vill en få lite perspektiv på intervjun rekommenderar vi även att ni kika på ett avsnitt av youtube-showen "Now you know" där programvärdarna Zach och Jessie bryter ner hela intervjun till huvudspåren och punkt för punkt fullständigt krossar den skeva bild som mycket av media gett av intervjun.

Vi äger aktier i Tesla.

Trevlig helg!

I våra ögon den enskilt mest personliga intervjun med en av vår tids största genier och entreprenörer, Elon MuskNow You Know-showen med Jesse och Zac om Elon och intervjun av Joe Rogan

4 kommentarer:

 1. DN har en kvinnlig skribent som vid minst två tillfällen uttryckt att hon har Elon Musk som hatobjekt. Man kan verkligen undra varför. Är det Kochbröderna som styr i bakgrunden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kuckeliku! Bra att du sett och tänkt till. Det finns en uppskrämd oljeindustri och största delen av de gamla bilfabrikernas ledningar som nu troligen tappat de flesta motorjournalisterna samt ser hur elbilar blir allt mer efterfrågade. Säkert försöker dessa fossilförespråkare att hitta andra kanaler att påverka genom. Såg att det nyss varnades för den stora arbetslöshet som hotar i länder med gamla bilfabriker.

   Har inte tid att lyssna på intervjun än. Men det ska bli förhoppningsvis redan ikväll.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. En kort kommentar om lördagens Svd. Jonas Fröberg skrev en artikel med rubriken:

  Teslas ess i rockärmen som kan avgöra allt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Musk är en alkoholiserad knarkare och snart tar han nog en överdos.. Så sälj av alla aktier.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.