2012-11-09

Fredagsmys med en klok gubbe: Roscoe Bartlett


Det finns eldsjälar och så finns det eldsjälar, det finns kloka gubbar och gummor och så finns det kloka gubbar och gummor, ja och så finns det kloka gubbar (och gummor) som GÖR kloka saker!

Med anledning av att den amerikanska kongressledamoten Roscoe Barlett nu tyvärr tvingas sluta som kongressledamot för delstaten Maryland vill vi uppmärksamma denna fantastiska man. Rosoce Bartlett är den näst äldste kongressledamoten i representanthuset och har suttit i hela 10 mandatperioder vilket endast det är en bedrift!

Men framförallt är Roscoe Bartletts otröttliga envishet och försök att väcka debatt och medvetenhet om Peak i såväl kongressen som i Washingtons maktkorridorer, vid de otaliga gånger han väckt frågan-djupt imponerande!

I del 1 av Roscoe Bartletts tal inför kongressen ovan (från 2008) tar Bartlett bland annat upp det numera berömda talet av admiral Hayman G. Rickover (bland annat fadern till atomubåten och energirådgivare åt Jimmy Carter på 1970-talet) från 1957. Talet är kräver ett inlägg i sig men vi nöjer oss med att säga detta: admiral Hayes är en legend inom den amerikanska flottan och talet år så insiktsfullt och före sin tid när det gäller världens och USA:s energisiutation att man kan tappa brallorna och hatten för betydligt mindre...!

Läs admiral Haymans tal och lyssna till Bartlett och kanske ser du på saker och ting på ett helt nytt sätt.

   

5 kommentarer:

 1. Det finns tydligen flera kloka gubbar Bartlett. Men han är inte släkt med Albert Bartlett om nu någon trodde det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe ja inte är Albert Bartlett "så pjåkig" heller! Albert Bartletts klassiska presentationsvideo om exponentialfunktionen är ju något som alla borde se. Gillar även att Albert Bartlett även ofta förklarar saker med glimten i ögat och lite snusförnuftighet...svårt att ifrågasätta fakta då och lättare att ta till sig tror jag.
   mvh
   Johan

   Radera
 2. Vi är en antal bloggar som skriver outtröttligt om peak oil och försöker väcka folket. Det känns tjatigt ibland men jag tror vi väcker folk hela tiden en efter en, till slut når vi kritisk massa. Jag har fått upp en del ögon i min bekantskapskrets som i sin tur väcker frågan till deras bekanta. Till slut måste allmänheten vakna för logiken är inte svår. Barlett ger oss ny styrka i hans outröttliga upplysningskampanj tyvärr talade han för begåvningsreserven (läs politiker). Det vi måste göra är att väska fårk... jag menar folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bodis! Stora förändringar sker oftast (om inte alltid) underifrån o då först i liten skala. Ibland är det svårt att se förändringarna men lyfter man blicken lite finns de där och växer så det knakar!

   Visst önskar man det gick snabbare ibland men så har vi ju alla varit drogade på olja och kol så länge och det människor inte förstår fruktar man eller förnekar för att det för mycket att ta in på en gång.

   Jag tror dock inte vi ska vänta oss att "allmänheten vaknar" plötsligt i den meningen att gemene man förstår att den ekonomiska degraderingen av nuvarande samhällsmodell och dess nödvändiga omvandling är kopplade till Peak Oil och en bristande förståelse av naturen som den sanna ekonomin och att detta fått fortgå i 150 år...

   Jag hoppas även jag på en kritisk massa om än på lokal och regional nivå, vilket är mer än tillräckligt.
   mvh
   Johan

   Radera
 3. 1957... Herregud! En sån man!
  19fucking57, då föddes ju jag allsindar!
  Tänk om alla lyssnat redan då...
  1957...

  Tack för att ni lade upp en länk till talet.
  Tant Ylva

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.