2012-11-26

CIA rådgivare ger valutakrigsscenarier för Kina & USA

Vi har tidigare skrivit om den ökade militariseringen i Sydostasien och USA:s flyttade militära och politiska fokus till Kina. I den korta men intressanta videon nedan går James Richards, rådgivare till CIA igenom olika sannolika och osannolika scenarier för hur ett valutakrig mellan Kina och USA kan utveckla sig. Simuleringen involverar påverkan på guldpriset, oljepriset, Iran, Israel, Europa, USA och Kina. 
 •  Situtation 1: Iran och Israel på randen till krig
 •  Situation 2: Ökade spänningar mellan Kina och USA-valutkriget börjar på allvar med att Kina i hemlighet lagrar enorma mängder guld...

4 kommentarer:

 1. På tal om att Kina lagrar guld:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XliTvxqTtsE#!

  Från ca. 13,20 in i programmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. yes, tack. Mye om guld är det nu och inte lär det minska...
   mvh
   Johan

   Radera
 2. Intressant scenarie som mkt väl kan hända eller en utveckling som pågår i det tysta. Det är klart petrodollar (handelsvaluta för olja)är ju inte lätt att knäcka. Se mitt inlägg i ASPO Sverige för någon vecka sedan. Vi har dollar och guld i kombination med den tredje kraften en stark krigsmakt. USA kommer aldrig att tillåta att det beskrivna scenariot inträffar då de sitter på lika mkt militär potential som de efterföljande 49 andra länderna tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin! Japp läste ditt inlägg om Petrodollarn o guldet, bra att du uppmärksammade det, kan inte belysas för mycket. När det gäller USA:s förmåga att hindra en utvecklingen där USA:s koppling till oljepriset och guldet fortsätter undermineras ska man inte stirra sig blind på USA:s (i dagsläget) militära överlägsenhet. Utan en fungerande inhemsk ekonomi i USA och ett fortsatt förtroende för dollarn, spelar militärmakten mindre roll.

   Redan nu handlar Ryssland och Kina olja med varandra där oljan prissätts i kinesiska Yuan o alltså inte amerikanska dollar. Kina erbjuder även andra länder att köpa olja i kinesiska yuan. Javisst, USA kan intervenera i länder som Iran med syfte att försöka hindra landet att sälja olja i utbyte mot guld eller kinesiska yuan. "Svårare" att göra något åt Kina o Ryssland som dessutom får ökat inflytande i Afrika och i Sydamerika där länder mkt väl kan tänkas handla olja mm för Yuan inom en snar framtid.

   På kort sikt kan USA säkert försöka hindra dollarns avgång som världens reservvaluta med alla tänkliga medel men jag ser faktiskt inget som just nu kan hindra att Kina slutligen blir världens nya supermakt, så väl ekonomiskt som militärt. Om 20 år kan världen se mycket annorlunda ut men vägen dit är lång o osäker...

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.