2012-11-07

Charlie Hall: EROI:n & Nettoenergins renäsansman?

Igår var ingen mindre än Charles A.S Hall i  Uppsala och höll ett seminarium vid Evolutionsmuseet. För bara en liten stund sedan deltog Charlie även vid ett sedan länge fullbokat seminarium vid Medelhavsmuseet i Stockholm.

Idag skriver även Charlie Hall om sin 40 år långa forskning om nettoenergin i en debattartikel i SvD. Charlies forskning har resulterat i ett 10 tal böcker men framförallt den helt unika boken "Energy and the Wealth of Nations" som han skrivit tillsammans med ekonomen Kent Klitgaard.

Visst boken är inte direkt billig (!) men är det någon bok man ska ha hemma och som på ett helt fantastiskt sätt kopplar samman energi, ekologi och ekonomi på ett lättförståligt sätt är det denna bok! Boken bör ses som en investering och är ojämförbart bättre än att kasta bort pengarna på andra prylar vi inte behöver...

Boken rekommenderas även som undervisningsmaterial vid universitet och ja varför inte gymnasier. 

Vi har skrivit mycket om Charlie tidigare och Johan Landgren (en av undertecknade bloggare), har haft nöjet att se flera av Charlies eminenta presentationer under ASPO-USA energikonferenser 2010 & 2011.

Charlies presentationer är snarare fantastiska framträdanden, nästan lite som en Peak Oil rockartist för det är alltid show och mycket humor när Charlie talar. Lite "shut up", "no bullshit" osv och få vågar ifrågasätta honom och de som gör det får det inte lätt...även om det äralltid är med glimten i ögat och med öppenhet för nya kunskaper och en vetenskaplig approach som Charlie diskuterar Peak Oil, energi, ekonomi och ekologi. 

Charles A.S. Hall är en eldsjäl inom Peak Oil -rörelsen och hållbarhetsrörelsen sedan många år tillbaka. Charlie är Professor i Systemekologi State University of New York, College of Environmental Science and Forestry och sysslar med bl.a. empirisk modellering för att förstå och hantera komplexa naturliga och mänskliga system. Hall och hans team, studerar hur organismer och samhällen investerar energi i resursexploatering och hur sådana investeringar förändras i takt med att resurskvaliteten ökar eller försämras.

Gårdagens presentation var mest repetition för oss och framförallt många slides från Charlies presentation vid ASPO-USA webinaret vi deltog i början av augusti. Det fanns dock några nya slides som kan vara av intresse och som Charlie kommer använda i en ny omfattande rapport om EROI som han håller på och färdigställer tillsammans med sina kollegor Jessica Lambert, Steve Balogh, Alex Poisson, and Ajay Gupta.

Vi hänvisar till tidigare inlägg och videos med Charlie för läsare som inte är införstådda med vad EROI/nettoenergi handlar om.      
Nedan några nya slides från Charlies presentation i Uppsala som kan vara av intresse.

Charlie Hall var inte först med att koppla termodynamiken med ekologin och ekonomin, inspiration fick han av sin handledare och stora inspirationskälla Howard Odum. Charlie var dock först med att publicera en artikel om nettoenergin (1981) och gjorde direkt en koppling till oljeutvinningen i den vetenskapliga artikeln "Petroleum Drilling and Production in US: Yield per Efffort and Net Energy Analysis" 1981.   

 Illustration från Charles A.S. Halls presentation i Uppsala

Som ni ser i illustrationen ovan är det många steg från utvinningen till slutlig användbar oljeprodukt som bränsle av olika slag. Poängen här är att det kostar alltmer energi att utvinna samma mängd energi, då den billiga och lättåtkomliga oljan (och även kol och gas), är ett minne blott. När energimängden ökar för att ta upp/göra samma mängd energi tillgänglig blir slutprodukten i form av bensin, diesel, flygbränsle osv dyrare och dyrare..

Illustration från Charles A.S. Halls presentation i Uppsala

Charlie har tillsammans med sina kollegor och studenter, grundat på mycket data och forskning räknat ut den minimala nettoenergin som krävs för utvinning av olja, raffineringen av energi och för att driva transporter på olja . Dvs hur mycket energi som det maximalt kan kosta för att dessa tre verksamheter i huvudtaget ska kunna bedrivas. Om du tex får tillbaka mindre än 1.1 fat olja för varje fat olja du investerar (eller motsvarande investerad mängd energi i form av naturgas eller liknannde) är det lika bra att lägga ner (Extract Oil= 1.1:1 ovan).

Motsvarande nettoenergi/EROi förhållande för raffinering av energi till färdiga oljeprodukter och bränslen är 1,2:1 och för transporter 3:1.

Övriga EROI-värden i pyramiden, från "odling av mat" upp till "konst" är mer osäkra och Charlies och hans kollegors uppskattningar men det ger en bra bild av vad vi kan vänta oss. I takt med att nettoenergin minskar när den billiga energin från framförallt oljan minskar, kommer möjligheten att investera den nödvändiga energin som möjliggör dagens verksamheter inom konst, hälsovård, utbildning osv minska (kommer helt inte finnas billig energi nog för att ägna åt detta i dagens omfattning).

Fundera själva vad detta innebär för vår nuvarande samhällsmodell och tillväxtekonomi när mycket av nöjesverksamheter, hälsovård, utbildning osv tvingas krympa för att energin helt enkelt inte finns där.    

Det finns fler spännande grafer i Charlie Halls kommande rapport "EROI of Global Energy Resources: Preliminary Status and Trends" men de får vi vänta på tills den är färdigställd.

Se även bloggrannen Cornucopias rapportering om Charlie Halls äventyr i Sverige.  4 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen sättet som Charlie försöker göra frågan intuitiv och lättförståelig. Men han utelämnar, medvetet, en aspekt. Nämligen fördelning. Vi har under industrialismen haft en hög EROEI som möjliggjort rymdresor och att en stor andel av mänskligheten kan spendera sina första 20 år i skolan. Romarna hade också utbildning, forskning och kulturella extravangaser, MEN bara för en liten del av befolkningen. På samma sätt kan vi, som många vill även om de inte säger det rakt ut, med vapenmakt vägra 99% av mänskligheten något över "support family" i pyramiden ovan och få mera av "arts", "health care" osv till den sista 1%:en. Det är detta som EU, Romney mfl förstått och satsar på - men inte kan säga rakt ut ... kanske.

  SvaraRadera
 2. Hej! Bra aspekt du tar upp. Visst har det alltid varit så att en liten grupp människor kunnat ägna sig åt konst och utbildning tex, på andra människors kroppsliga/energimässiga bekostnad. Även utan tillgång på billig energi o därmed låg EROI kan människor slava med sin arbetskraft för att frigöra eller skapa överskotts energi/tid så andra kan ägna sig åt just konst och utbildning.

  Tror dock Charlie är väl medveten om denna problematik och han sa igår att det han fruktade mest som konsekvens av Peak Oil/låg energi var just konflikter (dvs du har helt rätt, vapenmakt kan utövas in i det sista för att särintressen desperat ska försöka bevaka status quo). Även om vapenmakt inte löser något av energiproblematiken i längden, finns säkert de som tror att det kan köpa tid...

  mvh
  Johan

  SvaraRadera
 3. Bra ögonblicksbild av Charlie Halls seminarium! Alltid lika bra och övertygande. När ska detta budskap börja verka i skallarna på media och politiker? Idag efter Obamas vinst pratas det bara tillväxt och åter tillväxt, när det i stället borde handla om en plan B och hur vi ska utforma ett välfärdssamhälle för flertalet av medborgarna i takt med allt sämre EROEI!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin! Kan givetvis bara hålla med dig! I förra Obamakampanjen talade man om "förändring" men inte mycket hände med energipolitik el ekonomisk omställning (dock inte mkt Obama kunde göra åt själv förutom att framföra budskapet men då hade han väl likt Jimmy Carter inte blivit återvald..). Nu är det "framåt" mot återhämtning av förnyad tillväxt som gäller...suck. Men kanske kanske får vi se små förbättringar när det gäller satsningar på en annan infrastruktur i USA, mindre oljeberoende o kanske kanske lite snack om klimatfrågan...
   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.