2012-11-02

"En Bubbla är en Bubbla som är en…Bubbla!"

Under konferensen ”Resource Investors Forum 2012” (18-19  september) höll hedgefond-förvaltaren Grant Williams en kort men sevärd presentation som på ett pedagogiskt sätt bl.a. förklarar varför och hur bubblor uppstår.

Från den första och kanske mest kända Tulpan -bubblan 1634-1637 i Holland till 2008 års fastighetsbubbla som sprack i USA och spred sig i den numera globala ekonomin.  En efterföljande finanskris och sedermera skuldkris har flyttat oss några år fram till nutid men när allt kommer om kring är och förblir en bubbla en bubbla.

Tiden har gått men fenomenet har inte förändrats och Grant visar att i praktiken går alla bubblor igenom samma 4 förlopp:
.  
1. Smygfasen: Ett fåtal investerare ser en trend och investerar för det långa loppet, till ett för dagen högre pris än marknadsvärdet. Övriga vanliga och ovanliga investerare och övriga människor gör inget på grund av okunskap.

2. Uppvaknandet: Nu uppmärksammar en del investerarkretsar och en del finansmedia trenden och trenden får lite uppmärksamhet. Spekulanter och börshajar och en hel del oerfarna/färska investerare går in med pengar och marknadsvärdet på det som i fråga investerats i stiger sakta men säkert. Pågrund av osäkerheten kring den fortsatta (positiva) trenden och de många spekulanterna som tänker kortsiktigt, hoppar priset upp och ner (volatiliteten ökar) vilket i sin tur gör att många inte vågar sitta kvar i båten utan väljer att sälja. Priset/värdet fortsätter dock uppåt.

3. Maniska fasen: Gammelmedia snappar upp trenden, den stora skocken investerare hakar på och även de många småplacerarna hoppar även de på tåget. Detta får värdet på fastigheter, tulpaner ja vad det nu må vara som är föremål för trenden i fråga att stiga i explosiv takt, himlen är bara runt hörnet tycks det.

4. Punkteringsfasen:  Bubblan spricker och värdet sjunker kraftigt men några sista tappra själar går in och köper i nedfasen vilket dämpar fallet något och till och med får värdet att återhämta sig något. Härefter är det i princip fritt fall ner till ursprungsvärdet/startpunkten för bubblan.

Grant menar att något som drivit människan in i bubblor i tusentals år naturligtvis kommer fortsätta att göra det och det är därför vi ser bubblor upprepa samma mönster om och om igen. Framförallt menar Grant att det är girighet och rädsla som driver bubblorna. Girighet känner de flesta igen men rädsla är det som är kraftigast drivande då det är naturligt kopplat till självbevarelsedriften.

När vi är rädda för inflation, höga oljepriser, oro i Mellanöstern osv tenderar denna starka psykologiska kraft att ta över oss helt, till skillnad mot girigheten som åtminstone delvis går att kontrollera lättare.

Se gärna presentationen som innehåller mycket godis för den lyhörde men kom framförallt ihåg detta när det gäller bubblor: ”Denna gång är ALDRIG annorlunda”! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.