2012-11-19

USA flyttar militärt och politiskt fokus till Sydostasien och Stilla Havet

Många läsare har säkert noterat att USA sedan en tid flyttar alltmer av sitt utrikespolitiska fokus till Sydostasien och Stillahavsregionen, särskilt kring Kina. Till och med gammelmedia har börjat snappa upp denna otvetydiga trend även om de oftast helt missar helheten vad det gäller Kinas växande ekonomiska och energipolitiska makt.

Energiracet mellan USA och Kina kan ni med fördel istället läsa om här.

I det här inlägget vill vi belysa hur det står alltmer klart att USA i sin desperation över mer och mer förlorard mark på det ekonomiska och energipolitiska planet gentemot Kina, istället försöker vända/dämpa Kinas utveckling mot en ny supermakt genom att flytta fram sina militära positioner i Asien. 

Detta står, om inte annat mycket klart och tydligt, efter att ha läst en mycket läsvärd artikel i det senaste numret av National Defense Magazine.

National Defense Magazine är en del av National Defense Industrial Association (NDIA)-USA:s ledande branschorganisation för försvarsindustrin-som fungerar som en informationslänk mellan försvarsindustrin och amerikanska regeringen gällande frågor som rör den nationella säkerheten. (publikationen kommer ut en gång i månaden och är gratis).

Artikeln i National Defense Magazine (sida 23-24 i den digitala versionen) med den minst sagt vilseledande titeln ”U.S. Pacific Shift Aims to Manage, Not Challenge China´s Rise” innehåller massor av sprängstoff, mycket som många läsare säkert hört från olika håll tidigare.

Vad som är särskilt intressant är dock att det mesta av artikeln bygger på en rapportering från den nyligen avslutade militära konferensen ”National Defense Association´s annual Expeditionary Warfare Conferece” i Panama city (Panama). Framförallt fokuserar artikeln på en presentation som hölls på konferensen av generallöjtnant och vice befälhavare för den amerikanska Stillahavsflottan, Thomas Conant:

”Så här ser vi på världen…fokus ligger inte på Nordamerika, inte på Europa. Fokus ligger på Kina, vilket det ska vara”. Men generallöjtnant Conant säger vidare att USA:s flyttade militära fokus till Stillahavsregionen inte syftar till att provocera Kina, krig mellan länderna finns inte på någon av ländernas radar menar Conant. USA:s plan syftar istället till att ”hantera uppgången” (Kinas alltså) när Kina ökar sitt militära och ekonomiska inflytande i regionen.

Det är här intressant att notera hur National Defense Magazine beskriver USA:s strategi att möta Kinas ökade makt och inflytande i Sydostasien och kring hela Stillahavsregionen. Man skriver alltså att det INTE är rädslan för en direkt militär konfrontation mellan USA och Kina som gör att USA nu utvecklar sin militära förmåga till att gå från hav och luft via hangarflottor i Stillahavsregionen nära Kina, till att nu planera för utökade flottbaser, stationerade landstyrkor och obemannade bevakningssystem i regionen.

Nej USA menar att för att motverka spänningar i Stillahavsregionen i takt med att Kina ökar sitt  ekonomiska och militära inflytande krävs en ökad amerikansk närvaro. Då handlar det enligt USA inte bara om när Kina ryter till om några öar i en dispyt med Japan i det Sydkinesiska havet utan om världshandeln inte störs av konflikter i det så viktiga Malacka-sundet. Malacka-sundet är en av världens viktigaste sjöfartsleder och förbinder Stillahavet med Indiska Oceanen via en smal remsa mellan Sumatra och den Malaysiska halvön.    

 Malacka-sundet




Men hör och häpna, USA:s militär har flera lösningar för att försörja sina trupper i Stillahavsregionen utan dagens långa kommunikationer: Eftersom Thailand årligen drabbas av svåra naturkatastrofer kan USA bistå genom låta sina styrkor bistå i katastrofer i utbyte mot försörjninghubbar i landet!

 Amerikanska attackubåten USS Jacksonville besöker Yokosuka, Japan. Bild: Naval Today

Med andra ord ”ge oss tillträde till hamnar, etablera lite militärbaser osv” så lovar vi att hjälpa till om det blåser upp till storm, om det så är naturliga stormar eller sådana vi skapat själva vid det militära ritbordet!

USA planerar nu att kraftigt öka sitt samarbete med sina ca 36 allierade i Stillahavsregionen som ska bistå en redan "ansträngd" amerikanskt budget med resurser. 2014 kommer USA bl.a. utgå från Singapore och patrullera med sina nya stridsfartyg Littoral Combat Ships.

Förutom ökade styrkor i Australien planerar USA, enligt National Defense Magazine, att placera militära styrkor i Vietnam, Malysia Bangladesh och återinföra två jättebaser på Filipinerna som varit stängda sedan 1991 .

Begrunda detta:

Kina tar just nu kommandot över de flesta av de viktigaste naturreseurserna i världen, t ex förhandlar sig statligt kontrollerade kinesiska oljebolag till sig mycket mer olja än USA gör. Kina har förutom en mycket större plånbok dessutom en mycket bättre förhandlingsposition, man ställer nämligen inga politiska krav när man förhandlar med en stat om tillgång till resurser som odlingsbar mark, olja, naturgas osv. Istället garanterar man uppbyggnad av infrastruktur och genomför det sedan snabbt och enligt plan, inga motkrav på demokrati alltså.

Tycka vad man vill om detta men nog fungerar det i fråga effektivitet och ger konkreta resultat till Kinas favör i det viktiga slaget om världens ändliga energiresurser.  

Samtidigt producerar Kina 95% av världens jordartsmetaller som förutom att vara helt nödvändiga i mobiltelefoner, datorer ja snart sagt all elektronik även är HELT nödvändiga i alla högteknologiska vapen som USA använder sig av. Nej Kina är inte ens i närheten av att mäta sig med USA:s militära förmåga idag men besitter redan idag många avgörande militära förmågor som avsevärt decimerar USA:s framtill nu helt överlägsna flotta.

Men frågan är fel ställd, Kinas ökade styrka och USA:s tillbakagång som ensam supermakt vilar inte på främst militär förmåga framöver. USA:s ekonomiska, politiska och militära makt hänger samman med dollarns koppling till oljepriset och dollarns fortsatta roll som världens reservvaluta. Även här tycks Kina planera mer långsiktigt och USA:s självklara roll som väktare av den ekonomiska tryggheten i världen ska inte alls tas för given framöver.   

Samtidigt konstaterar vi att USA planerar att flytta hela 60 procent av sin flotta till Stillahavsregionen enligt National Defense Magazines artikel.     

Se gärna även Lars Larnefeldts inlägg på bloggen Försvar och Säkerhet  om USA:s skiftande fokus till Asien.

Fundera själva.


2 kommentarer:

  1. Kan vara av intresse för dig:

    http://www.youtube.com/watch?v=Q8YZE7jtou8&feature=plcp

    Hälsningar
    Ivo

    SvaraRadera
  2. Hej Ivo. Tack för bra tips!
    Mvh
    JOhan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.