2013-03-05

Richard Heinberg klär av den tillfälligt välklädda skiffermannen

Via ett läsartips får vi veta att Peak Oil -"gurun" Richard Heinberg nyligen intervjuades i ännu en bra video, denna gång av Transition USA & Post Carbon Institute, se nedan. Framförallt tar Heinberg upp Post Carbon Institues nylanserade site shalebubble.org där media -hypen kring USA:s skifferutvinning bemöts och smulas ner till atomnivå på ett pedagogiskt och mycket professionellt sätt.

Vi rekommenderar även starkt att man läser John Michael Greers omfattande men ack så   
intressanta inlägg om hur skifferbubblans pang potentiellt får enorma effekter på USA:s ekonomi och därmed världsekonomin inom kort, kanske redan i år. Wall Street har nämligen stoppat enorma summor pengar i skiffergas och skifferolje -industrin ungefär sedan finanskrisen bröt ut i USA 2008...

Med andra ord eftersom skifferutvinningen nu är i en bubbla som håller på att spricka kan konsekvenserna för banker i USA (och givetvis internationellt) få STORA konsekvenser när investerade pengar i en kollapasande skifferindustri plötsligt måste täckas upp av banker och effekterna sprider sig som en löpeld genom banksystemet. Wall Street, om vi nu ska kalla de samlade bankerna så, har alltså inte lärt sig ett dugg! Snabba pengar, investerade i en industri som bara kan ge kortsiktiga vinster och sluta med en krasch har återupprepats igen, denna gång genom att satsa pengar i skiffergasboomen .

Vad som är skrämmande är att skifferbubblans effekter på banksystemet och det politiska klimatet i USA och internationellt kan bli långt svårare att hantera än fastighetsbubblan pang 2008. Oavsett de exakta summorna som håller skifferindustrin över vattnet och dess effekter på banksystemet när industrin inte kan räddas, kommer luften gå ur den amerikanska ekonomin fullständigt när det blir klart att USA inte alls kommer bli mindre oljeberoende tack vare en ny olje/gas -revolution på hemmaplan. Tvärtom kommer USA bli ännu mer beroende av oljeimporter, till ett stigande oljepris vilket innebär dyrare importer, när bubblan spruckit och de gamla konventionella oljefälten i USA fortsätter producera mindre och mindre olja.

Den som tvivlar kan ju läsa den pinfärska rapporten skriven av en av USA:s mest respekterade geologer David Hughes, som i den mest omfattande studien hittills granskat skifferindustrin i USA. Hughes har även fått en artikel publicerad, baserad på studien, i en av den naturvetenskapliga världens mest respekterade tidskrifter, Nature.

2 kommentarer:

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.