2013-03-22

Cyperns fd Centralbankschef: "Vi bevittnar det långsamma sönderfallet av EU-projektet"

Dessa ord kommer från ingen mindre än MIT-professorn Athanasioios Orphanides, tillika före detta centralbankschef för Cypern.

Klicka här för att komma till videon

Det skrivs så mycket om Cypern nu att man lätt tappar fokus på vad frågan faktiskt handlar om. Det rör sig dock INTE om ryska bovar som tvättar pengar (självfallet sker det och det finns starka ekonomiska och säkerhetspolitiska ryska intressen med en ö som har armar som når gasfyndigheter och kan användas som potentiell militärbas av ryska flottan i Medelhavet). Det handlar heller inte om slösaktiga cyprioter som nu minsann ska läxas upp av EU som "vet hur en plånbok ska skötas".

Nej, Cypern är helt enkelt föremål för ett vida större problem inom EU som nu letar syndabockar på klassisk manér för att flytta fokus från kärnfrågan: en växande skuldkris inom hela EU-området. 
EU:s skuldkris ligger på systemnivå, inte på individuella länders axlar.  

För att få lite rätsida på den ekonomiska cirkusen kring Cypern och se helheten rekommenderar vi därför att ni ser videon ovan och läser Musikcentrifugens utmärkta rapportering i frågan och även någon av Flutes kloka inlägg.

Trevlig fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.