2013-04-04

Peak Oil, Matförsörjning & Sjukvård

Johan skrev i slutet av februari en artikel i läkartidningen Moderna Läkare om Peak Oil och dess effekter på svensk hälso -och sjukvård. Artikeln var bland annat baserad på en artikelserie i den välrenomérade vetenskapliga tidskriften American Journal of Public Health som behandlade just Peak Oil:s effekter på USA:s hälso -och sjukvård, redan 2011.

Det är tydligt att alltfler läkare och forskare inom många olika discipliner, inom allt från energi och ekonomi till militära säkerhetsrapporter fokuserar på Peak Oil och försöker lyfta frågan upp på agendan eller åtminstone diskutera frågan realistiskt och seriöst.

Bevis på detta får vi av ännu en läkare som tydligen läst samma artikelserie som Johan och "händelsevis" är kollega med en av artikelseriens författare. Läkaren och forskaren Robert Lawrence höll nämligen en presentation vid University of Wisconsin School of Medicine and Public Health i måndags med rubriken: "Peak Oil, Food Systems and Public Health"

Dr Lawrence är just nu professor i "Environmental Health Sciences and Health Policy Management" vid John Hopkins Bloomberg School of Public Health

Presentationen rekommenderas varmt och Lawrence visar många bra exempel på hur vårt energi/oljebereonde bland annat är kopplat till vår extremt höga köttkonsumtion som fullständigt exploderat bara de senaste 30 åren, inte bara i USA utan även i Europa och i stora delar av Asien och Sydamerika. Med hälsa och och matkonsumtion som riktmärken väver Lawrence ihop Peak Oil, klimatfrågan och vår hälsa och matproduktion/matsäkerhet på ett tydligt sätt. Hur många läkare eller forskare ger en sådan helhetsbild?

Prof. Robert Lawrence ger sin sevärda presentation inför vad som sannolikt är läkare och medicinstuderande vid University of Wisconsin, USA. (om länken till videon ej fungerar via bilden, klicka här!


2 kommentarer:

 1. Fullständigt lysande föreläsning! Det enda man saknade var en koppling till det största felet, att vi skapar våra pengar som räntebärande skuld.

  Undrar om han är medveten om det?

  SvaraRadera
 2. Hej! Visst är föreläsningen prima! I en av de Lawrence första slides visar han en kaka där "debt" står med, så jag tror nog han har rätt bra koll. Tror kanske han anpassade presentationen för naturvetare och det är inte lätt att göra en "Martenson", dvs få med så mycket på kort tid. Men givetis har du en poäng.
  mvh
  Johan

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.