2013-04-26

Fredagsdokumentär om "Guldets hemliga värld"

Kanadensiska TV-kanalen CBC sände för en vecka sedan en sevärd dokumentär i dokumentärprogrammet Doc Zone: "Guldets hemliga värld" som nu är tillgänglig på tuben.

I dokumentären förklaras bland annat guldets roll under andra världskriget såväl som dess betydelse för världsekonomin idag. Man tar bland annat upp den senaste silvermanipulationen och guldmanipulationen som vi skrivit om i flera av våra tidigare inlägg.

Vad kanske inte så många känner till är att två av världens största banker, Morgan Stanley och HSBC sedan två år tillbaka faktiskt utreds av CFTC och på sistone även av amerikanska justitiedepartementet.
De två jättebankerna, särskilt Morgan Stanley, utreds för att vara involverade i omfattande manipulation av silver och guldpriset. Bankerna uppskattas ha tjänat flera miljarder dollar på detta. Detta borde vara sprängstoff för media tycker man men...icke!

Förra veckan skrev vi om varför man även på goda grunder kan fråga sig om inte svenska Riksbanken har leasat ut Sveriges fysiska guld, utan svenska folkets vetskap. Särskilt då det framkommit att det är precis vad Österrike gjort de senaste 10 åren och fått bra betalt för det.

Dokumentären går igenom mycket av den senaste utvecklingen kopplat till guldet och silvret och man frågar till och med i dokumentären om inte guldet är nästa subprime mortgage kris (tänk finanskrisens utbrott 2007/2008).

Det får ändå sägas vara positivt att en så stor kanal som CBC gör en sådan här djupgående dokumentär om guldet. Rekommenderas särskilt om man vill få en snabb överblick över guldets betydelse och vill få en annan bild än alla "experters" tyckanden hit och dit om varför guldet är i en bubbla eller inte.


"Guldets hemliga värld" av Doc Zone, CBC.


Trevlig fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.