2013-04-07

Dollarns förtroende urholkas: Texas begär hem sitt Guld & Australien börjar handla med Kina i Aussie dollars

Två stora nyheter som säkert förbigått många och som är svåra att ducka för är följande:

 1. Kina och Australien är på väg att införa direkthandel mellan kinesiska yuan och australienska dollar, utan mellanhandel/konvertering i amerikanska dollar. 

 2. Delstaten Texas vill ha sitt guldinnehav som Federal Reserve håller i New York, hemskickat till Austen, Texas. 
 • Kina-Australien 
Som vi skrivit om i tidigare inlägg växer sig Kina allt starkare ekonomiskt, militärt och politiskt. En viktig del i Kinas ekonomiska utveckling är etableringen av en stabil internationell valuta. I nuläget som ett komplement till den amerikanska dollarn, världens reservvaluta som blir allt svagare och vars framtid ifrågasätts alltmer. Sedan tidigare har Kina övergått till direkthandel med Japan och skött handeln med yuan-japanska yen men handlar sannolikt redan nu olja med Ryssland i yuan eller guld och köper redan nu olja från Iran i guld, precis som Indien (för att gå runt handelsembargot mot Iran).

I onsdags skrev Reuters att Kina inom endast några veckor kommer inleda handel med Australien i Yuan och inte i amerikanska dollar. Reuters säger sig ha en utländsk bankkälla som har direkt kännedom om denna, om det stämmer, stora händelse. Även Wall Street Journal skriver om detta idag. 

Med tanke på den förändring vi redan bevittnar, där inte bara Kina utan flera stora ekonomier såsom Indien, Brasilien och Ryssland och flera afrikanska länder (däribland Sydafrika), nu öppet överväger att kringgå dollarn, är nyheten inte osannolik  men icke dess då mindre viktig.

För vad innebär detta egentligen i förlängningen för den amerikanska dollarns status som världens reservvaluta och därmed för USA:s fortsatta möjligheter att öka sin negativa handelsbalans och fortsatta budgetunderskott?

Media tycks ha rapporterat om denna händelse som om det handlade om att Kina och Australien genom att handla med sina egna valutor i handeln sinsemellan gjorde detta för att spara lite pengar genom att skippa valutaväxlingen med den amerikanska dollarn!

Kunskap är aldrig tung att bära men ibland är okunskap tröttsam att höra…Först och främst måste man förstå varför USA:s viktigaste skuldbärare: Kina och Japan, fortsätter att köpa och hålla amerikanska statsobligationer/skuldväxlar och inte redan nu säljer dessa.

Idag måste Kina o de flesta länderna i världen för att hantera sitt växlingsvärde med valutor i handel med varor och tjänster göra detta genom förhålla sina valutor mot amerikanska dollarn. Så länge detta gäller har USA förmånen att låna i praktiken hur mycket som helst av utländska långivare medan andra stater inte har denna förmån. Men i takt med att USA:s enskilt störst långivare, Kina kan sköta sin handel med andra länder utan att gå via dollarn blir det inte nödvändigt för Kina att hålla amerikanska skuldväxlar och definitivt inget behöv av att köpa fler.

Kom ihåg, Obama -administrationen minskar inte USA:s budgetunderskott just nu, bara takten i vilken den växer, i år kommer amerikanska staten spendera mer än den gjorde förra året även om USA kanske inte ökar spenderandet lika mycket som förra året.

Utan att gå på djupet i denna högintressanta och viktiga utveckling rekommenderar vi att man läser Eric Townsends detaljerade och högst relevanta artikel om hur detta kan leda till en statsobligationskrasch i USA. Vi delar Eric Townsend syn som brukar säga att detta givetvis inte måste ske men som utvecklingen är nu är det precis vad som väntar.

Eric Townsend kan ni lära känna bland annat här.
 • Texas guld
Nu till nyhet nummer två. Den amerikanska delstaten Texas förbereder nu i en politisk uppgörelse, att kräva hem det guld  delstaten håller i olika pensionsinnehav på cirka 1 miljard dollar, från Federal Reserve´s valv i New York. Denna nyhet kan ni se i en video från Bloomberg från i fredags, nedan.

Många har säkert tidigare läst om hur Tyskland kräver hem delar av sitt guldinnehav i New York och hur Venezuela 2012 började kräva hem sitt guld från USA. Texas måste ses som ännu ett bevis på att trenden håller i sig: alltfler centralbanker ökar nu sitt guldinnehav och flera vill ha sitt fysiska guld inom landet och inte i andra staters valv långt bort. Tydligen inte ens för långt bort inom landets gränser...

Kanske tänker Texas och även andra länder på år 1933 då amerikaner tvingades sälja tillbaka sitt guld till amerikanska staten och innehav av guld blev olagligt? Eller om rykten om att USA:s bankvalv inte längre innehåller den mängd som står på pappret?

Helt klart är att Federal Reserve vill ha inflation och ökad tillväxt för att möjliggöra fortsatta lån från framtiden, inte deflation eller för låg eller obefintlig inflation där till exempel guld blir aktuellt som valuta igen. Detta ska man ha tämligen klart för sig när man hör nyheter om guldet, idag, igår och i framtiden. 

Summan av nyhetskardemumman är helt klart att förtroendet för den amerikanska dollarn fortsätter att urholkas. Detta genom ökad efterfrågan på fysiskt guld, direkthandel mellan länder utan dollarn och som vi skrivit om tidigare, i takt med att handeln med världens olja inte längre måste ske i amerikanska dollar

Förvänta er ingen plötslig dollarkollaps men den långsiktiga trenden är flyttat fokus till Sydostasien och frågan är inte om, utan när det blir tal om en ny världsvaluta. Detta vare sig det blir en världsvaluta kopplad till kinesiska yuanen eller en kompott av valutor eller en kombination av guld och valutor eller liknande. En sak är klar, USA:s lånefest är om inte över så åtminstone på efterfesten.


2 kommentarer:

 1. Guldpriset på väg nedåt
  www.dn.se/ekonomi/guldpriset-pa-vag-nedat

  – Guldpriset är extremt högt. Det kan dröja en generation innan vi ser sådana här priser igen. säger Filip Petersson, råvarustrateg på SEB.

  Johan Sillén på Handelsbanken gör samma bedömning. Han konstaterar att återhämtningen i den globala ekonomin sprider sig.

  Jag garvar åt sådana här analyser och spådomar. Guldet steg ett par procent på fredagseftermiddagen. Troligen går det upp mot 1800 dollar/uns igen.

  Visst är det uppseendeväckande ifall Texas inte litar på Fed!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Så klart Handelsbanken, SEB etc talar om att guldet är i en bubbla och kommer dyka. Det är ju helt emot bankernas intressen att guldet "stiger" det är ju ett tecken på att inflationen stiger och förtroendet för pappersvalutor, finansiella instrument o ja bankväsendet i sin helhet ifrågasätts.

   Man borde egentligen säga att det är valutornas köpkraft som sjunker medan guldet bevarar köpkraften och egentligen värdemässigt är konstant. Sedan att guldet mätt i dollar eller kronor måste dubbleras flera gånger om för att nå equileberium med pappersvalutornas köpkraft är en annan sak...

   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.