2013-04-20

Lördagstips: Svensk debatt om skifferutvinningen i Handelsbankens tv

Vi har i ett 30-tal inlägg de senaste 1,5 åren rapporterat om skifferutvinningen av gas och olja i främst USA. Johan Landgren (en av undertecknade bloggare) har bland annat deltagit i två energikonferenser i Washington DC (2010 & 2011), anordnade av den prominenta organisationen ASPO-USA, där denna fråga diskuterats intensivt. Vi har även deltagit i flera internationella webinarer (webbaserade seminarier), där flera världsledande forskare och geologer från olje -och gas industrin tillsammans redovisat och diskuterat den senaste utvecklingen tillsammans med deltagare från hela världen.

Vi har i våra inlägg berört de otaliga problem och missförstånd som florerar i media och bland politiker och lyft fram den faktiska betydelsen av skifferutvinningen på kort och lång sikt. Detta för att sätta skifferutvinningen i relation till världens energisituation,  USA:s fortsatta ekonomiska utveckling och energiberoende och ja hur Sverige påverkas av denna "skifferhype".

Bloggrannen Cornucopia tipsar nu om en förvånansvärt bra debatt om skifferutvinningen där Cornu (Lars Wilderäng) själv deltar tillsammans med journalisten och författaren Gunnar Lindstedt (bland annat författare till den eminenta lilla boken "Olja jakten på det svarta guldet när oljekällorna sinar"), Anita Ulman som med nätverket Heaven or Shell starkt bidragit till att Shell inte fortsatte med sina provborrningar efter skiffergas i Skåne och slutligen som "motpol" till de övriga, Marian Radetzki professor i nationalekonomi och sedan länge en förnekare av Peak Oil och som inte ser några som helst betydande problem med skifferutvinningen...

En hel del av de viktigaste frågorna kring skifferutvinningen tangeras åtminstone i debatten och med tanke på det korta tidsutrymmet får vi nog vara rätt nöjda med vad som hann belysas. Särskilt roligt att 3 av 4 deltagare är väl införstådda i problemen med skifferutvinningen och även Peak Oil och fick sådant utrymme i programmet.

Vill man sätta sig in problemen kring skifferutvinningen och inte bara skrapa på ytan rekommenderas dock att man läser några av våra tidigare inlägg, nedan fördelade efter underkategori:

Varför skifferutvinningen är i en bubbla: 
Varför skifferutvinningen INTE gör NÅGOT land energioberoende
Varför skifferutvinningen är EN MARDRÖM för klimatutsläppen
Varför skifferutvinningen INTE främst är en miljöfråga, utan en ekonomisk fråga (det framställs ofta som en miljöfråga men det är stora ekonomiska förluster och hälsorisker på kort och lång sikt som riskerar bli BETYDANDE)
Se debatten och ha en trevlig lördag!

Skiffergas – revolution eller bubbla?

2 kommentarer:

 1. Hej! Såg också detta program. Det är väl bra att Shaleindustrin belyses och där realister får komma till tals. Tänker då på Gunnar och Lars. Däremot menar jag att det är dålig journalistik att ge utrymme till Radetzki, gossen-ruda i svensk energidebatt. Han utger sig för att vara professor, men han är en låssasprofessor med lånta fjädrar, då han med närigslivspengar ? köpt sin professur, Radetzki borde för passa till historien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Martin, du vet nog vad jag tänker! Kan bara hålla med men förhoppningsvis såg läsarna hur "kunnig" han framstod och hur bortkollrad han blev med fakta. Noreng och Radetki kommer en dag få äta sin hattar, med eller utan senap precis som Joakim von Anka...

   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.