2013-06-27

Heinberg är tillbaka, lika skarpsinnig & glödande som någonsin!

En av våra absoluta favoriter här på bloggen när det gäller att presentera Peak Oil, tillväxtens dilemma och förklara hur ekonomi, energi och ekologi hänger ihop är Richard Heinberg. Nedan följer Heinbergs senaste presentation, denna gång för TEDx i regionen Sonoma County i Kaliforninen, USA.



För tidigare guldkorn och kloka ord från Heinberg se några av följande inlägg:

4 kommentarer:

  1. Heinberg saknar realism. Det finns bara ett scenario och det är business as usual. Naturresursernas täthet blir så låg och nettot så litet att samhället kollapsar. Det är omöjligt att gå tillbaka till något gammalt och få en balans, utan fallet blir till vad resterna erbjuder. Komplexiteten måste öka till en kollaps.

    För det här landet är det nog kört omkring 2050 då fås något som liknar stenåldern inom bland annat välstånd. Befolkningen minskar rejält och snabbt som under digerdöden. Därefter lever de nog i isolerade celler. Resterna tillåter inte längre resor och sådana är även livsfarliga.

    Om många skulle använda lokala pengar, odla egen mat, resa ytterst lite, inte föröka sig med mera så skulle förstås tätheten inte falla så snabbt och kollapsen komma senare. Men så blir det naturligtvis inte i vad som kallas verkligheten (solceller och elbilar är så fånigt att det förtjänar inte att nämnas).

    Skuldutbyggnaden är en naturlig del av komplexitetsökningen. Utan den fallande produktiviteten i utvinningen och naturresurserna ännu billigare än år 2000 hade någon finanskris inte funnits. Men skulderna är bara pengar och betyder inget. Det skadar inte att pensionärerna förlorar när pengarna tappar sitt värde.

    Om man vill veta hur eländigt det blir om cirka 37 år så kan man isolera en kommun fullständigt och se hur många som klarar sig. En hållbar utveckling är bara trams. Inte heller restkulturen blir hållbar eftersom resterna tar slut. Allt har sin tid. Ordningen är bestämd. Inget kan ändras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Heinberg saknar inte i realism i verkligheten, har träffat honom på flera energikonferenser Washington o talat med honom personligen o hört honom säga saker i linje med vad du beskriver ovan som en högst realistisk o möjlig utveckling om saker fortsätter i den riktning den gör på många håll i världen.

      Samtidigt menar Heinberg, precis som jag, att man inte kan presentera scenarier som det du beskriver utan att sätta det i ett sammanhang och förklara hur vi hamnat där vi är och varför det är vägen vi går till mötes utan omfattande (om än möjliga förändringar). Ingen går säker i omställningsperioden från nu till en framtid där människan återigen är i balans med naturen (tänk före 1500-talet utanför Europa...eller snarare Hopi indianernas förhållningssätt o förståelse för naturen:
      läs tex Russel Means tänkvärda ord om detta här: http://www.asposverige.se/2012/11/amerikas-indianer-om-europa%E2%80%99s-kultur-repris/)

      Solceller och elbilar kan göra större underverk i liten skala än vad många inser: teknologin och energin de kan generera (elbilar drivas av) håller i lång tid när väl fossil energi -investeringen är gjord för att tillverka o leverera dess delkomponenter. Det är ingen långsiktig lösning men köper definitivt mycket tid och ser även till att oljan räcker längre. Det bör heller inte generaliseras över "elbilar" eller "solceller" då det finns grundläggande skillnader i batteriteknologi och även solcellsteknologi mellan olika tillverkare och även hur beroende tillverkarna är av globala leveranser/tillverkning. (tänk på Tesla Motors tex som gör "vad ingen trodde var möjligt" just nu.

      Många glömmer även att det finns mycket energi och resurser i det som redan tillverkats och slängts på skroten tex -nej inte på något sätt nog eller möjligt för att köra på "business as usual" (vilket heller inte är önskvärt) men högst användningsbart i liten skala vilket är framtidens typ av ekonomi.

      Teknologin är ingen räddning men ska heller inte avfärdas i betydelse, det inser en realist vilket jag inte tvivlar på att du är.

      En dag kanske vi står mitt uppe i ett krig, svält eller liknande pga energibrist/ekonomisk kollaps men om man inte försöker in i det sista att bidra till en omställning bidrar man istället till en självförverkligande profetia, enligt mitt sätt att se det.

      mvh
      Johan

      Radera
    2. Som Heinberg säger finns bara aluminium i betydande mängd bland de 15 viktigaste naturresurserna. Människan breder ut sig som Egyptens gräshoppor och käkar upp allt och någon balans råder inte förrän det är slut. Kanske en bråkdel klarar sig i det här landet, som är ett av de mest överbefolkade. Med den rådande fanatiska tilltron till systemet med bland annat en massinvandring så kan det bara sluta illa, när tillförseln av diverse livsuppehållande saker upphör, av att de utländska ägarna behåller dessa.

      Omkring 2050, efter att tillförseln har upphört och systemet i landet verkligen har testats, består det plötsligt av oberoende celler, som inte har tillgång till mer än vad som kan plockas på jordens yta med händerna, inklusive resterna. Området har inget centralt styre, blir livsfarligt och isoleras från omvärlden. Efter någon generation består det i stort sett av stammar av infödingar. Mitt råd till de yngre är lämnar landet innan dess så att de slipper att uppleva detta. Valet kompliceras av att många andra områden också kollapsar.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.