2013-06-25

Gazprom planerar LNG-anläggning i finska viken

Den ryska gasjätten Gazprom färdigställde för nästan exakt ett år sedan den andra av två pipelines i Nord Stream-projektet vi skrivit om i tidigare inlägg. Två pipelines transporterar nu gas mellan Vyborg i Ryssland genom Östersjön till Greifswald i norra Tyskland. 

Som ett led i utvecklingen av Nord Stream rapporterar nu UPI att Gazprom planerar att bygga en anläggning för omvandling av gas till flytande gas (Liquidfied Natural Gas-LNG) i finska viken. Beslutet att bygga en anläggning i finska kommer naturligtvis av att de två Nord Stream -pipelinen redan går igenom finska viken. Genom en LNG-anläggning i finska viken kan Gazprom enkelt transportera flytande naturgas med fartyg genom Östersjön till högstbjudande köpare i Europa eller kanske landvägen via Vitryssland eller liknande.

I takt med att råoljan blir all dyrare och mer otillgänglig har omvandling av naturgas till flytande bränsle dykt upp som ett alternativ, särskilt för gasbolag med tillgång till omfattande infrastruktur och ja givetvis stora mängder gas. 

Bristen på billig råolja har lett till en gashysteri i USA men även i Medelhavsregionen, i lilla Qatar, på sistone i Kina och ja nu alltmer i Östersjön.        

Gasen kommer helt klart bli betydelsefull när bristen på olja och framförallt oljepriset fortsätter avspegla en dyrare och mer komplicerad oljeutvinning men som vi skrivit om otaliga gånger tidigare på denna blogg, gashysterin är övergående och ogrundad

Som författarna i boken "Merchants of Doubt" skriver, genom att odla ett frö av tvivel om vad som är vetenskapligt belagd sanning, skapas debatt i en fråga som det i praktiken råder vetenskaplig enighet i. Vare sig det gäller tobaksindustrin, klimatfrågan eller som i detta fall Peak Oil -där sanningen står att finna i faktiska data över världens oljeutvinning och termodynamikens lagar som sätter gränser för hur mycket energi vi kan få ut till ett ekonomiskt pris som är lönsamt. Tyvärr kommer sanningen inte långt när ett fåtal aktörer skapar "debatt" genom att effektivt odla tvivel med PR-kampanjer som vilseleder allmänheten från sanningen. Det har gjorts otaliga gånger i historien tidigare och det är alltid lika effektivt.  

Läs Merchants of Doubt så kommer ni förstå vad vi menar, en bok vi varmt rekommenderar i sommarsolen.  

Det är samtidigt glädjande att alltfler börjar vakna och ta sig ur den vilseledande dimman och istället börjar odla riktiga frön som är hållbara på riktigt och som sprider sig...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.