2013-06-22

Kina tar olja från Sveriges skattkista i Ryssland

En av dagens Sju systrar (de sju största oljebolagen i världen) är det av kinesiska staten kontrollerade CNPC (China National Petroleum Corporation). I Dagens Nyheter kan vi nu läsa att Kina med sitt oljebolag CNPC säkrat ett avtal med ryska Rosneft för leverans av ryska olja till Mittens rike de närmaste 25 åren.

Det är lustigt och frustrerande att DN mycket riktigt konstaterar att Ryssland är världens största energiproducent (nr 1 i gasproduktion och nr 2 i oljeproduktion) och att Kina är världens största energikonsument (nr 1 i kolkonsumtion, nr 2 i oljekonsumtion)-se BP 2013.

Vad som är lustigt med detta är att tidningen (DN) trots att den befinner sig i Sverige och riktar sig till en svensk publik inte  i samma veva nämner att ökad kinesisk import av rysk olja är ett potentiellt STORT SVENSKT problem framöver. Betänk bara att 42% av Sveriges råolja kommer från Ryssland (se Branschfakta 2013, SPBI).

Efter Ryssland kommer 25,2% av Sveriges importerade råolja från Norge och 15,4% från Danmark men dessa länder råkar händelsevis ha nått maximal produktionsnivå av råoljan 2001 respektive 2006 och minskar redan sin oljeproduktion kraftigt varje år. Peak Oil är med andra ord en realitet i Norge och Danmark.

Det är bara en tidsfråga innan även Ryssland når Peak Oil och den maximala produktionsnivån för råoljan, börjar minska år efter år.

Detta sammanfaller väl med med det faktum att världens  råoljeproduktion sedan 2005 i praktiken inte ökat vilket är ett tydligt tecken på att även världens globala råoljeproduktion (85% av världens totala produktion av fossila oljor), kommer börja minska de närmaste åren.

När Peak Oil drabbar Ryssland och världen i sin helhet kommer Kina och de som fattat vinken redan ha positionerat sig i Ryssland och i övriga oljeproducerande länder för att få fortsatt tillgång till den olja som alla länder fortfarande behöver men som alltså kommer bli dyrare och allt otillgängligare.

Slutsats: Sverige gör mycket gott i att precis som kineserna, ha mycket goda relationer med Ryssland och därmed säkra framtida leveranser av olja. Alla andra diskussioner om Sveriges relationer och förmågor gentemot Ryssland ska sättas i relation med vårt oerhörda oljeberoende med jätten i öst.

Norge kommer en vacker dag, inte långt bort, sluta exportera olja till Sverige och Danmark likaså, varifrån ska vi få vår olja då?

Kina är ännu inte en militär supermakt men man tänker och agerar redan som en, ekonomiskt och politiskt. Sverige tycks dock leva i en bubbla "där allt kommer vara som förut" trots att stora förändringar är i vardande.

Njut av ledigheten men inte för mycket bara, för kineserna sitter inte still. Det tål även att upprepas vad Darwin en gång sa "den som anpassar sig överlever" (eller ökar åtminstone sin sannolikhet att överleva)!  
 
     

16 kommentarer:

 1. Sverige försökte få goda relationer med kanske världens rikaste oljereservland, Saudiarabien genom att leverera en vapenfabrik till landet. Men där klantade sig svenskarna å det grövsta.

  I övrigt är ju svenskarna kända för att vara anpassningar. Men 1960- till 1980-talisterna har kanske inte läst Darwin i flumskolan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du slog huvudet på spiken med skolan (o kunskapen i allmänhet i detta land...)!

   De flesta tycks tyvärr omedvetna om vårt oljeberoende o matas med informtion om hur onda ryssarna är medan NATO inte bara ska rädda ett obefintligt försvar utan därmed underförstått Sveriges ekonomi (som alltså i
   högsta grad drivs av rysk olja i våra lastbilar).

   Själv 1980-talist o läste Darwin på fritiden...

   mvh
   Johan

   Radera
  2. Man fattar inte i Sverige hur omfattande peak oil problematik. För det första den riktiga oljeproduktion minskar i alla länder inklusive Saudarabien och Ryssland. Info i princip insiders, och man kan ha problem, typ det är benagt medan sekretess. Sverige måste presis som Storbritannien säkra sina avtal med Ryssland. Vad gäller Saudiarabien, den använde nya teknologi för att producera olja...350 gånger dyrare. Detta är tydligt att de vet om oljepris kommer att stiga men 350 gånger ingen har råd att betala. Vi i västvärlden står inför katastrof som aldrig inträffat förr.

   Radera
 2. Dags att bygga förgasningsanläggningar typ Värmlandsmetanol och mer elproduktion typ Oskarshamn 4.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Biogasanläggningar för metanol kan säkert tjäna sitt syfte men med Peak Oil räcker inte Värmlandsmetanol med "tio procent biomassebaserade fordonsbränslen 2020":

   http://www.vf.se/node/67221

   Ksn säkert vara ett komplement särskilt i jordbruket men är på tok för litet och heller inte önskvärt att använda skog för fordonsbränslet, varken av klimat eller volymskäl. Elektrifiering av transportnätet är ett måste och minimering av lastbilstrafik på vägarna. Då blir fordonsbränslet inte lika viktigt. Dock helt klart intressant med värmlandsmetanol. Har du någon aning om vad EROI:n ligger för metanol från skogsmassa jämfört med godstransport med tåg, med slutleverans av dieselelektisk lastbil sista kilometrerarna (E-highways)?

   Radera
 3. Behovet av tidningspapper faller så metanol verkar lovande. El för transporter måste öka. Idag har vi mycket el och vindkraften ger mer än summan av O1 O2 och O3 tex. Exporten är tidvis större än vattenkraften.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gengas är mycket intressant, särskilt på gård och för att driva svetsen...
   mvh
   Johan

   Radera
 4. Det kan vara klokt av ryssarna att skriva kontrakt och hänvisa till dessa när de ställer in leveranserna till det här landet. Kanske säger de, ni har ju alunskiffer och får använda den, moraliserande tokar.

  Landet har överkapacitet i raffinering och rysk olja exporteras. Den politiska styrningen från Ryssland och andra oljeexportörer kommer nog snabbt när den kommer. Exportörerna är inte så dumma att de säljer det sista de har och blir utan, även om de behöver pengarna. En konsekvens kan bli att ryssarna kräver att deras olja ska exporteras från raffinaderiet och inte användas här.

  Samtidigt kraschar världshandeln, aktiebörserna, industriproduktionen, välståndet med mera. Alunskiffern får nog stor betydelse efter kraschen när landet vänder sig inåt efter sitt egenintresse och det globala flummet är historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Exakt min tanke. Ryssarna kan ju typ säga "Kina har kontrakt på oljan till 2038 så tyvärr kan Sverige inte köpa någon just nu"...

   Har en rysk vän som hävdar att ryssarna (underförstått rådande ledning) faktiskt tänker "short term profit" o inte har en långsiktig plan för hur oljan ska komma den ryska befolkningen till godo (vilken den givetvis inte gör nu heller i någon större omfattning) men att det blir långt mer problematiskt politiskt o ekonomiskt när oljeproduktionen i landet börjar minska.

   mvh
   Johan

   Radera
 5. Johan, ni pratar om Sverige och Kina som importörer av olja. Mig veterligen så köper inte konungariket Sverige någon olja av Ryssland utan multinationella oljebolag som har sin verksamhet i Sverige, t ex raffinaderier. Dessa mulitisar säljer sina raffinerade produkter på världsmarknaden till de som betalar bäst. Och än så länge kan svenskarna betala, men hur länge då?
  Kina däremot har ett statligt oljebolag,CNPC, som köper in olja för nationen Kina med gott om "kulor" och det är en viss skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin! Vi är väl medvetna om detta men det är bra du understryker skillnaderna. Även om inte svenska staten köper oljan per se visar leveranser o förbrukning av olja i Sverige på vårt lands oerhörda oljeberoende. Men det är givvetvis skillnad på olja i händerna på kinesiska staten o bolag verksamma i Sverige. särskilt hur oljan kan kontrolleras.

   mvh
   Johan

   Radera
  2. Sverige har inte uppfattningar om hur peak oil redan påverkar vårt samhället. Energi är pengar. Jag är svensk ryssen som försökte förklara för vårt kommun peak oil problematik. Ingen intresserade trots att de känner mig väl och fick gå ganska bra sedan jag flyttade hit. Civilisation i västvärlden kommer inte att klara konkurrens just pga det finns en fåtal människor som ens fattar vad peak oil är och hur nära man står till att länderna slutar sälja olja pga kraftigt minskad produktion. Jag är ganska glad att det finns svenska som börjar tänka. Vad vi i princip behöver är att S kommer att fatta problematik kring energibrist. Det ser ut att de kan vinna valet. Att M inte säkrat oljetillgångar för Sverige är deras största misstag. Arbetslösheten följer samma kurva som minskad oljeproduktion. Har skrivit till S men svar uteblev. Latent arbetslösheten - de flesta som blir arbetslösa inom kort inte vet om detta än.

   Radera
 6. Den främsta orsaken till att svenska staten inte agerar är att företrädarna inte är patrioter. De bryr sig enbart om sina egna personliga agendor och då är det lönsammare att hålla sig väl med USA/Israel och EU. Reinfeldt, Bildt, Sahlin, Lövén och gänget tror att de skott sig tillräckligt och fått fina belöningar av EU och USA/Israel när oljeproblemet dyker upp på allvar.
  Satsa på Ryssland - fy skäms från USA/Israel.
  Satsa på Kärnkraft - fy skäms från MP och journalisterna.
  Satsa på omställning - fy skäms från nyliberalerna.

  Satsa på patriotism för att få oss att vara framåtseende och beredda att ta nödvändiga uppoffringar går ju inte då kulturmarxisterna skulle skrika i högan sky att man går SD:s och extremhögerns ärenden.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.