2013-07-22

20 dagar till, sen släpps ritningarna till Elon Musks Hyperloop

Vi har tidigare rapporterat om den så kallade Hyperloopen, eller vad mannen bakom idéen, Elon Musk kallar det 5:e sättet att transportera sig. Den 12 Augusti är ett datum att lägga på minnet då offentliggör nämligen Elon Musk sina ritningar över ett helt nytt sätt att färdas. Vi talar här alltså vare sig om supersnabba tåg, elbilar, någon ny typ av båt eller någon flygande farkost likt ett flygplan. Nej, ett helt nytt sätt att färdas som enligt Musk själv är driftsäkrare, snabbare och billigare än både flyget och dagens supersnabba tåg.

Hyperloopen ska dessutom vara betydligt mer skonsam för miljön att bygga och driva än till exempel den höghastighetsbana som planeras mellan Los Angeles och San Francisco.

Det har spekulerats hej vilt sedan förra sommaren då Musk började tweeta om "Hyperloopen" och Musk har sedan dess gett olika ledtrådar i intervjuer med företagsledare och media.

Rymdingenjören och bloggaren Brian Dodson har på ett mycket imponerande sätt kokat ner alla spekulationer och hårdgranskat allt Elon Musk sagt för att kunna komma fram till hur Hyperloopen troligen fungerar och hur den skiljer sig från andra liknande idéer.

Får Jules Verne rätt igen? Inte bara med månen, ubåten och tågets betydelse? 

Jules Verne var som vanligt långt före sin tid med sina luftbruna tuber i boken "Paris i det 20:e seklet

Elon Musk har klart och tydligt sagt att han inte själv har tid att omsätta idén i praktiken utan offentliggör ritningarna/idéen i detalj för att snabba på sin vision och plan att elektrifiera tranportnätet så fort som möjligt. Ritningarna blir därför öppen källkod för den som vill förbättra och realisera idéen (även om Musk kanske skyddar den initiala idén med ett patent).

Tanken bakom Elon Musks Tesla Motors är att skapa hållbara tranpsorter, med sina kusiner i Solarcity är tanken att skapa hållbar elproduktion. SpaceX grundade Musk med syftet att påskynda människans möjligheter att först skapa en självständig civilisation på Mars för att i sin tur möjliggöra för människan att bli "multiplanitära".

Elon brukar betona att vi måste eftersträva något bättre för mänskligheten och ha en plan B om jorden inte går att rädda (av vilket skäl det än må vara men att vi träffas av en asteroid eller liknande är ju bara ett tidsfråga). Elon brukar även säga att vi just nu genomför tidernas största experiment genom att "spela rysk roulette med atmosfären".

Hyperloopen kommer givetvis stöta på patrull av de som inte får en del av kakan eller som känner sig hotade av ett transportsystem som har potentialen att konkurrera ut flyget, tåget och stora delar av biltrafiken. Rent tekniskt tycks det vara fullt möjligt, ekonomiskt lika så om tillräckligt med finansiärer kan enas om ett gemensamt projekt men politiskt...ja det blir intressant minst sagt.

Läs Brian Dodsons redogörelse och fundera själva men med tanke på vad Elon Musk har åstadkommit som både arkitekten, ingenjören och tillika VD:n för Tesla Motors och SpaceX (även ordförande och medgrundare i Solarcity-USA:s största solcellsinstallatör), lutar det åt att Hyperloopen kan bli revolutionerande.

Vi vill inte med detta inlägg påskina att problematiken kring Peak Oil och det faktum att världens råoljeproduktion snart minskar, försvinner på något sätt. Vi måste fortfarande skala ner våra ekonomier till att producera varor och tjänster mer lokalt och regionalt och framförallt inte bygga våra ekonomier på tillväxt enligt dagens "ekonomiska religion".

Genom att bygga Hyperloopen i länder med hållbar elproduktion/elektrifieringen av transportnätet kan vi i bästa fall köpa oss tid och bygga en infrastruktur som i minsta möjligaste mån kräver tillgång till fossila bränslen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.