2013-07-30

EPA anställd: Skiffergas- och Skifferolje utvinning kopplad till grundvattenföroreningar i Pennsylvania

Dags för en lite uppdatering på skiffergas och skifferolje -fronten. Knappast till förvåning för någon som är insatt i problematiken kring skiffergas och skifferoljeutvinningen men nu rapporterar en anställd vid amerikanska miljömyndigheten EPA att skiffergasutvinning förorenat vattentäkter i en stad i Pennsylvania i USA. Efter att den EPA anställde rapporterat detta till sina överordnade har EPA beordrat att vatten inte får levereras från området till invånarna.  

Om detta kan vi ni läsa i en artikel av amerikanska Bloomberg.

Det är ett tidigare icke officiellt dokument som nu visar att den utvinningsmetod som kallas hydraulic fracking, vid vilken man man pumpar ner vatten och sand med högt tryck (men hjälp av naturgas) tillsammans med en cocktail av kemikalier, har fått metangas att läcka ut i grundvattentäkterna i staden Dimock, Pennsylvania.

Precis som vi rapporterat om otaliga gånger tidigare på denna blogg, förnekar olje- gas bolagen något som helst samband mellan den blomstrande och högintensiva skiffergas och skifferolje utvinningen och de kraftigt växande förekomsterna av livsfarlig metangas och cancerogena kemikalier som nu börjat sprida sig i grundvattnet och i naturen i de områden bolagen använder och har använt frackingmetoden.

I Dimock har bolaget Cabot Oil och Gas Corp varit framme och precis och hela tiden förnekat ett samband med sin verksamhet och föroreningarna av grundvattnet.

Dimock kanske låter bekant för er som är insatta i skiffergas och skiffer olje bubblan i USA (och numera tyvärr även på god väg i Kina, Indien och Ryssland), detta beror på att det i just Dimock som filmaren Josh Fox visar delar av sin mycket sevärda dokumentären som skakat om USA, "Gasland" & uppföljaren "The Sky is Pink"

I rapporten av den EPA anställde (som väljer att vara anonym), har kemiska analyser gjorts på metanförekomsten i borrade gasbrunnar mellan 2008 och juli 2012. Redan 2010 konstaterades av statligt anställda att Cabots borrningar förorenade lokala grundvattensbrunnar men efterföljande undersökningar av EPA hävdade att vattnet i området inte utgjorde några hälsorisker för de boende...

Det kan här vara bra att påminna sig om att i Gasland -dokumentären medgav en EPA chef  i en intervju att myndigheten inte har resurser att undersöka skifferutvinningen och att de även får direkta order om att INTE undersöka skifferutvinningen från Obama administrationen. Om detta stämmer bekräftar det bara desperationen Obama administrationen befinner sig i för att försöka öka den ekonomiska tillväxten i den amerikanska ekonomin genom att nyttja inhemska energikällor som endast är kortsiktigt hållbara.

Skifferutvinningen är nämligen långsiktigt kontraproduktiv, ekonomiskt, ekologiskt och ur ett energiperspektiv.  Förutom givetvis ur ett hälsoperspektiv.

Ni får läsa Bloombergs läsvärda artikel och fundera själva men vi avslutar med ett citat ur artikeln:

"Den interna rapporten, avslöjad av Los Angeles Times den 27 juli, motsäger inte nödvändigtvis EPA:s slutsats som släpptes i juli 2012, att vattnet i hushållen i Dimock var säker att dricka. EPA hade redan visat förhöjda nivåer av metan i några hushåll men myndigheten sätter ingen gräns för metanhalterna i vatten så länge inte vattnet smakar eller luktar gas. Det kan dock vara explosivt." (!!!)

2 kommentarer:

 1. Relaterat: Efter att Shell provborrade efter gas i Ry i Sjöbo kommun så luktar vattnet i kranarna metan hos en närliggande gård som släktingar till mig äger. Antagligen är det så hos grannarna också. De närboende jag talat med har ingen lust att gräva i det, då det kan föra med sig massa elände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Tack, mkt intressant men tyvärr inte förvånande. Kanske någon annan kan hjälpa dem och gå den vägen istället? Det är inte lätt att konfrontera de stora spelarna men ibland måste man det för det långsiktigt bästa (är förstås lätt för mig att skriva men har en del erfarenhet av liknande problem).

   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.