2013-11-08

Fredagsmys: En Quants avslöjande av Wall Streets framgångsrika recept

Vi har tidigare rapporterat om hur robothandeln tar över allt mer av världens börshandel. Bakom handeln och tekniken står dock skickliga fysiker och matematiker, de senare skapar avancerade algoritmer som möjliggör en handel där datorer kontrollerar börshandeln med vad som påminner om artificiell intelligens.

De enskilda programmerare och matematiker bakom dessa algoritmer kallas Quants och brukar beskrivas som genier. Men inte ens Quants har koll på vad som sker längre, utvecklingen går för snabbt och framförallt är det sällan någon kommunikation mellan olika Quants som är anställda av olika företag som inte gärna delar med sig av sina framgångsrecept/Quants. När någon Quant börjar ifrågasätta hur systemet fungerar blir de av med jobbet och det är ingen bra affär. Som Quant lockas man nämligen av löner i miljonklassen och en lång karriär så länge man skriver på tystnadskontrakt...

Tidigare har vi rekommenderat VPRO Backlights två dokumentärer "The Quants, The Alchemists of Wall Street" & "Money & Speed" om "Quantsen" som bidrog till finansbubblan 2008 och hur high frequency trading tagit världen med storm och bara vuxit sedan finanskrisen började...

Nu har VPRO  Backlight kommit med ännu en avslöjande och sevärd dokumentär "The Wall Street Code" som ni kan se i sin helhet nedan. Vad händer när en Quant sticker ut hakan mot Wall Street och förklarar för folk hur det faktiskt fungerar? Det är ju BAD BUSINESS för Wall Street!

Man bör fundera på hur hållbart det är att sammankoppla så komplicerade system när de som står bakom dessa knappt funderat eller förstått hur de fungerar eller snarare vilka konsekvenser det får när det havererar. För alla självbärande system är utom enskilda människors kontroll.

Se gärna dokumentären och fundera själva.

Trevlig Fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.