2012-08-03

Robotarna som drar snabbare än Lucky Luke!


CNBC om robothandelns för och nackdelar...

Vi har tidigare skrivit om riskerna med superrobotarna som nu sköter vår handel på Wall Street, i Tokyo, på Stockholms -börsen osv i hastigheter nere på 1/1000 sekund. Oavsett om människorna som ska sköta maskinerna i teorin "kan ställas till svars", blir skadorna oerhörda och förtroendet för handlarna och marknaden decimerat ner till decimalnivå när robothandeln skenar iväg. Nu senast med Facebooks IPO. Under den berömda “Flash kraschen”  som hände 6 Maj 2010 rasade Dow Jones 9 % på bara några minuter. Det kommer ske igen, var så säker.

Superrobotarna må vara teknologiska underverk men vi måste fråga oss om det är teknologin som styr oss och inte tvärtom. Hur många förstår hur high frequency systemet fungerar? Kan vi egentligen säga att vi är smartare än en person på säg i början av 1800-talet för att vi håller en I-phone i handen men egentligen inte har en aning hur den fungerar rent tekniskt? När den pajar är vi nästan nakna och undrar hur vi gjorde innan den fanns?  

Teknologin kan vara fantastisk men också fördumma oss när den gör oss alltmer specialiserade på bekostnad av allmänbildningen och den kreativa tanken. När renässansmänniskan som mest behövs finns denne inte att tillgå eller så är denne alltför upptagen på sin egen bakgård... 

Pengar och hastighet
"Money & Speed" -dokumentären går på djupet med “high frequency trading”-rekommenderas starkt för den som missat den!

2 kommentarer:

  1. http://m.youtube.com/watch?v=Sf8R5ZlDiJg

    Summerar det hela ganska bra tycker jag...

    SvaraRadera
  2. Det är beklagligt att inte de sk affärstidningarna bryr sig och skriver om dessa avarter. Som enbart gynnas dem som är inne i systemet! Men det är klart att de som är inne i systemet tiger still! De tjänar pengar på hela ruljansen och skiter i de etiska aspekterna!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.