2011-12-14

Robothandel i TV4


TV4:s Kalla Fakta har genomfört en undersökning av svensk börshandel under en hel månad. Runt 60 procent av alla aktieorder på Stockholmsbörsen dras tillbaks inom en sekund. Så pass många som 20 procent dras tillbaka innan blotta ögat uppfattar dem, inom en tusendels sekund.

Vid drygt 9000 tillfällen under en månad sattes ett nytt pris i en enskild aktie. Priset på en aktie kunde förändras mer än 200 gånger på en enda sekund. Vid så många som nära 1500 tillfällen var det 1000 prissättningar inom en sekund.

Vid ett tillfälle prissattes Ericssons aktie 563 gånger under 0,13 sekunder. I Atlas Copco plockades först ett antal stora köporder bort för att snabbt följas av storförsäljningar någon en tusendels sekund senare.
Kalla Fakta sänds idag kl 21.30 i TV4.
..
Trailer Money & Speed

VPRO Backlight som tidigare producerat dokumentären The Quants, “The Alchemists of Wall Street” som handlar om hur Wall Streets nya pionjärer mattesnillen och vassa programmerare hjälpte till att skapa den senaste finansbubblan. Hela dokumentären The Quants finns att se på Youtube.

Deras senaste dokumentär Money & Speed går på djupet med “high frequency trading” och förklarar varför  “Black box trading” industrin är så ljusskygg.

Stor del av dokumentären fokuserar på den berömda “Flash kraschen”  som hände 6 Maj 2010 då Dow Jones rasade 9 % på bara några minuter.

Svt sände tidigare i höstas dokumentären som de kallade för “Snabba klipp”, men tyvärr  finns den inte kvar på Svt play.  Vi får hålla tummarna att de sänder den igen för er som missade den.

Mer läsning i ämnet

Dramatisk ökning av skenaffärer på börsen, SvD 2011-12-14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.