2013-11-28

Olja och Honung, fängelsebesök i Washington DC & hållbara vägar fråmåt

Dagens inlägg är ett boktips signerat Bill McKibben, en eldsjäl och författare som säkert väcker intresse hos er som kanske missat denna inspirationskälla. I videon nedan får ni en detaljerad presentation av denna beundransvärda man men det kan vara värt att nämna redan här att McKibbens första bok "End of Nature" från 1989 av många anses vara den första boken om klimathotet som skrivits för allmänheten.

För er som redan sett något av McKibbens många framträdanden eller läst någon av McKibbens många böcker kommer nog finna ett och ett annat både underhållande och informativt stoff genom att lyssna på när McKibben läser lite ur sin nysläppta bok "Oil and Honey" i videon nedan.

Bland annat får vi följa hur McKibben tillsammans med 100-talet andra i en protest mot Keystone-pipelinen utanför Vita Huset, samlas in och får uppleva 2 intressanta dagar i ett fängelse i Washington DC. McKibben drar viktiga lärdomar av denna upplevelse för framtida protester och handlingskraftiga förändringar. Lärdomar inför den omställning till en hållbar ekonomi som är oundviklig på en planet med ändliga resurser men som måste påskyndas för att anpassningen ska kunna ske utan ohanterbara kriser längre fram.

I boken gör McKibben även intressanta observationer och jämförelser mellan bisamhällen och människosamhället...något som särskilt väckte Johans uppmärksamhet och intresse som blivande biodlare.

När bina/naturen slår tillbaka blir människan förvånad och rädd, det är därför precis som i vårt förhållande med resten av naturen, bättre att eftersträva en balans mellan naturen och människan, annars blir det till slut naturen som helt sätter ner foten och vi står där som fån och undrade vad som hände.
 
Se gärna även McKibbens viktiga klimatarbete vid 350.org som han även är grundaren av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.