2011-12-12

Hållbara Julklappstips!

Många har väl redan börjat sitt julklappshandlande, en del är redan färdiga med sina köp medan andra knappt börjat. Nedan har vi gjort en lista över några av våra favoritböcker genom åren som förhoppningsvis kan vara uppskattade under granen för intresserade i ämnet.
  • Akut läge för Världen!/Det Beror På Omständigheterna, av Olle Lundback. Pilotens SAKLIGA BESKRIVNING av läget – Nu mer Aktuell än någonsin! En erfaren man har samlat de Senaste uppgifterna om situationen för djuren, vattnet, luften, marken mm. En sällsynt klarsynt beskrivning av vår situation! Olle Lundback är bosatt i Dalarna. Kan beställas på telefon: 070 562 65 48 för 75 kr (+frakt).
  • Tillväxt till döds, av Stellan Tengroth. Är en liten men mycket effektiv och smart bok med intressanta angreppsvinklar. Tengroth förklarar på ett mycket smart och pedagogiskt sätt varför det är så viktigt att förstå exponentialfunktionen för att få grepp om de framtida problemen som civilisationen står inför.  Trotts bokens storlek kommer den garanterat att ge dig nya tankar och idéer. Titeln till trots är den inte helt genomgående svart snarare väldigt underhållande med illustrationer och lekfulla exempel om hur vi på ett positivt sätt kan rädda världen. Stellan Tengroth är civilingenjör och författare som gett ut boken i egen regi.  Bokens storlek gör den till ett perfekt resesällskap då du hinner läsa ut den under en längre tåg eller flygresa.                                                                                              Spana även in Tengroths blogg tillvaxtreflektera.se där han även lagt upp videor från föreläsningar han gjort. Boken är löjligt billig bara 44 kr på Adlibris, därför är den en perfekt gå bort present. Eller varför inte beställa direkt av Stellan Tengroth  för (50 kr plus porto). Inklusive ev. signering.
  • Olja – ”jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar”, av Gunnar Lindstedt. Boken är minst lika aktuell idag som när den kom ut 2005 och kan ses lite som en del av den svenska föregångslitteraturen  på området. I Olja berättar journalisten Gunnar Lindstedt om oljans viktiga historiska betydelse för dagens välstånd. Utifrån personliga erfarenheter beskriver han de förändringar vi står inför när oljetoppen drabbar oss. Spännande och välskrivet nystar han också upp de trådar som avslöjar varför oljebolag, näringslivsetablissemang och politiker gör allt för att dölja den kommande oljekrisen. Gunnar Lindstedt mottog 1998 Stora Journalistpriset och är en av Sveriges främsta grävande journalister efter att i Svd avslöjat Trustor -härvan. Idag skriver Gunnar Lindstedt för Veckans Affärer. Vi har tidigare uppmärksammat hans artiklar om Arlas dubiösa affärer här på bloggen. Axplock av tidigare utgivna läsvärda böcker är Svindlande affärer -historien om Trustor (2000), Boo.com och IT-bubblan som sprack (2001) samt Svart jord (2008), dessvärre är den tryckta upplagan av hans bok Olja slut hos bokhandlarna i tryckt format. Men den finns att ladda hem som e-bok. Vill du ändå ha den i tryck så rekommenderas Bokbörsen som är en försäljningssajt för begagnad litteratur från privatpersoner och antikvariat.
  • Why your world is about to get a whole lot smaller – oil and the end of globalization, av Jeff RubinRubins bok har blivit en internationell bestseller som översats till många språk. Dock tyvärr ej Svenska. 2009 blev den utsedd till Financial Times och Goldman Sachs årets bästa affärs/ekonomi litteratur. På ett väldigt lättförståeligt sätt förklarar Jeff Rubin varför höga oljepriser skapat de fem senaste recessionerna och varför tresiffriga oljepriser i framtiden kommer att innebära avglobalisering då långa transporter blir för dyra och produktionen återgår till att ske mer lokalt.  Det som skiljer honom från många andra Peak Oil-företrädare är att han inte tecknar ett katastrofscenario. Den lilla värld han skisserar har ganska många tilltalande sidor i form av ett hållbarare och mer motståndskraftigt samhälle.
  • The Prize – The Epic Quest for Oil, Money and Power,       av Daniel Yergin. Pulitzer vinnande och oljebaronen Adolf Lundins favoritbok. The Prize eller bibeln som vi skämtsamt kallar den för är ett epos över oljans betydelse för främst amerikansk utrikespolitik och hur oljan styrt politiken och ekonomin genom i historien fram till idag. Nya reviderade upplagor ges ut vartannat år. Ett måste för den upplyste och historiskt intresserade!
  • The Collapse of Complex Societies, Joseph A Tainter. Är vi ensamma om att stå inför sinande energiresurser, hur har det sett ut historiskt? Är vår civilisations komplexitet och teknologiska språng höjden på mänsklig utveckling eller endast en konsekvens av vårt tämjande av fossila bränslen de senaste 200 åren? Några av de frågor denna unika bok undersöker. Det var över 20 år sedan boken publicerades och har idag kommit att bli mycket aktad och respekterad som referenslitteratur på området.
  • The Wealth of Nature, av John Michael Greer. En bok alla människor bör lösa för att förstå  hur den sanna ekonomin fungerar-naturen och hur Peak Oil, ekonomi and naturen hänger ihop och styr vår framtid. John Michael Greer har skrivit flera böcker om vår närmaste (och även mer avlägsna) framtid. Greer utgår ofta från tidigare mänskliga civilisationers öden för att dra slutsatser om vår egen framtid. Greer har en mycket läsvärd blogg The Archdruid Report.  Greer har skrivit i flera år och har avhandlat en väldig mängd ämnen (eller snarare ett och samma ämne, utifrån många olika aspekter). Mer läsning av Greer finner du på Begreppsbloggen där många av hans texter finns översatta på svenska. Men vi rekommenderar främst ändå att du läser Greer på originalspråket därför hans prosa är väldigt vacker och underhållande.
  • Den stora Förnekelsen, av Anders Wijkman & Johan Rockström. Är evig ekonomisk tillväxt möjlig i en ändlig värld? Det är något av temat för Anders Wijkmans och Johan Rockströms bok ”Den Stora förnekelsen” som ifrågasätter den annars så heliga tillväxten och hur rovdriften påverkar vårt klimat och jordens ekologiska system. Boken är uppdelad i två stycken där första hälften är skriven av Wijkman och den andra av Rockström. Det som vi tycker gör boken extra intressant är skildringar av hur det politiska spelet till viss del fungerar i maktens korridorer, om hur folkvalda beslutsfattare väljer att utestänga kritiska röster mot den eviga tillväxten och hur antiklimat -lobbyn arbetar för att misskreditera de som via empirisk forskning lyckas bevisa människans påverkan på jordens klimat och ekosystem. Sevärd intervju med Wijkman i Effekt. Debattartikel av Wijkman och Rockström i samband med lansering av boken i Svd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.