2012-09-02

Oljepriset måste upp för att göra olje- och gasutvinningen lönsam

Vi har tidigare under våren och sommaren deltagit i en webinarserie anordnad av ASPO-USA (de uppdaterar just nu sina hemsida) där den senaste forskningen och utvecklingen inom olje och gas industrin presenterats och diskuterats.

Vi får nu anledning att återkomma till dessa webinarer. Den kanadensiska tidningen The Globe and Mail har nyligen rapporterat om att utvinningskostnaderna för den konventionella kanadensiska oljeproduktionen har tripplats på 6 år och  BNN rapporterar att enligt Bank of America Merril Lynch beräkningar kommer den kanadensiska oljesandsutvinningen kräva ett oljepris på 113 dollar fatet 2013 endast för att utvinningen ska gå runt ekonomiskt:

Oljepris på  113 dollar fatet för att Kanadas oljesandsutvinning ska gå runt 

BNN video


Sedan 2004 flyr kapital från konventionell oljeutvinning i västra Kanada till den okonventionella och långt mer komplicerade men kortsiktigt potentiellt lönsamma skiffergas-utvinning och oljesandsutvinningen. 

Under perioden 2004-2010 steg produktionskostnaderna för konventionella oljebrunnar från 1,3 miljoner dollar/brunn till 3,8 miljoner dollar/brunn! Samtidigt ska man hålla i minnet att produktionen från en okonventionell skiffergas brunn inte sällan går ner med 80% endast 1 år efter den kommit igång! Ändå är det alltså till okonventionell gas och oljeutvinning man flyr, vilket bör väcka en del tankar.


Så hur ligger det egentligen till när USA och andra utropar att de med ökad skiffergasutvinning, skiffolja och oljeskiffer och import av oljesand från Kanada kan bli energioberoende inom överskådlig framtid?

Låt oss begrunda följande:  

Hoppet till skiffergasen (Shale gas) - energioberoende-glöm det!

I det första ASPO-USA webinaret (se inläggen del 1 & del 2) visade geologen och petroleum -prospekteringsspecialisten Arthur Berman att gasbolagen går med förlust för var dag som går pga ett för lågt gaspris och den överproduktion som byggdes upp åren innan finanskrisen 2008. Nu minskar gasproduktionen i alla fält utom i det Nordöstra USA och det sker nu en kapplöpning mellan borrandet av nya brunnar och produktionsnedgången i redan producerande gasbrunnar som snabbt når sin maximala produktionsnivå och sedan kraftigt minskar i produktionstakt och snabbt blir olönsamma. Läs mer om detaljerna kring detta i tidigare inlägg (del 1 & 2 ovan).

Hoppet till skifferoljan o oljeskiffer (Shale oil & Oil shale)-energioberoende inte en suck!

I ett annat av ASPO-USA:s webinarier visade Arthur Berman att Shale oil formationer och konventionella oljefält INTE är samma sak. Skifferoljan från Shale formationer når sin maximala produktionskapacitet redan efter 3-5 år varefter produktionen minskar kraftigt. 1000-tals brunnar måste därmed borras för att hålla produktionen på en hög nivå för att inte säga ökande nivå (vilket man hoppas på). Oljepriserna måste ligga på minst 70-80 dollar fatet för att produktionen av skifferolja och oljeskiffer ska gå runt ekonomiskt.  Hoppet till Kanadensiska oljesanden (främst för USA o Kina)- Energioberoende, tjena!  

Oljesandsproduktionen i Kanada kommer alltså kunna fortsätta så länge priset ligger över ca 113 dollar fatet (om Bank of Americas beräkningar stämmer) och till och med öka produktionen/exporte framöver till både USA med Keystone pipelinen (om den går igenom) och via Vancouver och fartyg till Kina. Men en världsekonomi som kämpar vid ett oljepris kring 100 dollar fatet, tål knappast 114 dollar fatet som i skrivande stund, eller särskilt mycket högre länge till. Samtidigt krävs nya investeringar för att hålla igång olje och gasproduktionen vid nuvarande nivåer (för att inte tala om för att öka produktionen) som alltså i sin tur kräver högre olje o gaspriser-tala om ett dilemma!

Hoppet för fortsatt hög/ökande oljeproduktion för oljeimportörer i övriga världen - inge vidare!

Ok det var ett fasligt tjat om USA kanske den svenske läsaren tänker, hur blir det med oss i Sverige?

Well vem kan förklara detta bättre än mannen som ligger bakom exportlandmodellen för olja själv: Jeff Brown. I ytterligare ett eminent webinar av ASPO-USA vi deltog i visade Jeff Brown (del 1 & del 2) hur den globala exporten av olja kommer minska framöver pga ökad konsumtion i oljeproducerande länder och ökad import från främst Kina och Indien. (vi kanske bör tillägga-även från Japan när kärnkraften ersätts med import av olja och gas). 

Oljepriset fortsätter att stiga och riskerar att trigga en ännu kraftigare recession! (spelar alltså ingen roll om efterfrågan på olja minskar i USA o Europa pga finanskrisen, efterfrågan totalt i världen via Kina, Indien och i de oljeexporterande länderna tvingar snabbt upp priset igen) kryddat med "lite oro" i Mellanöstern...

Kika gärna på videon nedan om tidigare löften från amerikanska presidenter om energioberoende, känns närmare till Mars än att dessa löften infrias...fundera själva!
 

3 kommentarer:

 1. Har just läst Charlie Hall,s "Energy and the Weatlh of Nations" där han otvetydigt förklarar sambandet mellan energi och ekonomi. Rekommenderas starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sannerligen en fantastisk bok!
   Föga förvånande med Charlie vid rodret! Kul om fler upptäcker den o är ju perfekt som undervisningsmaterial.
   mvh
   Johan

   Radera
  2. Vet inte om du noterade att i IMF-rapporten vi skrev om i förra veckan (http://www.peak-oil.se/2012/08/imf-rapport-om-peak-oil-oljepriset.html), fanns glädjande nog även Charlies energi o ekonomi bibel med i referenslistan! Med tanke på IMF:s slutsatser har de nog läst boken o fått sig en rejäl tänkare. Även Matthew Simmons "Twilight in the Desert" Roberth Hirsch "The Impending World Energy Mess" mfl fanns även intressant nog med.
   /Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.