2014-03-11

Alf Hornborg: "Först måste man röja undan alla illusioner"

...Sedan kan man gå till handling. Den kloke Alf Hornborg är tillbaka med ett intressant föredrag. Det är väl i längsta laget för våra morgonläsare men varför inte smygtitta på rasten eller under lunchen?

Den som missat Alf Hornborg: Professor i humanekologi vid Lunds universitet och författare till boken Myten om maskinen...läs gärna tidigare inlägg.

5 kommentarer:

 1. Man kan ladda ned flera artiklar av Alf här:

  http://www.ekonomiskreform.se/index.php?page=artiklar

  SvaraRadera
 2. En professor med ett konkret förslag är något utöver det vanliga vänsterbabblet för världens räddning. De mer konventionella inslagen med medborgarlön, järnvägar och vindkraft behöver inte kommenteras.

  Hornborgs lokala ekonomi är skattefri och har korta transporter. Så långt kan jag se fördelar. Något liknande kan göras med vanliga pengar. Säljaren stoppar dessa direkt i fickan om köparen kan styrka en hemvist inom ett visst avstånd fågelvägen från säljaren och rimligen även varans ursprung. Beroende på hur långt detta drivs inom varor och tjänster så blir det komplicerat inom regler och administration. Problemet som Hornborg försöker lösa förenklas inte med två olika valutor, snarare blir det mer komplicerat

  Hornborg nämner någon slags växelkurs för företagen mellan pengar och poängar. Uppenbart kan de inte växlas hur enkelt som helst eftersom finessen då försvinner. Dagens komplicerade momssystem i detaljerna är ingenting jämfört mot det här. Möjligheterna till penningtvätt bli oändliga. Skulle det fortfarande finnas en allmän skatteflyktslag inom vissa handlingar gjorda i syfte att undvika eller minska skatt så skulle rättsosäkerheten bli total. Hornborg bara ler och säger att han kan inget om ekonomi.

  Inom ramen för dagens system skulle barnomsorgen enkelt kunna skattebefrias. Här finns enorma subventioner och onödig cirkulation med pengar. Men detta är vänstern älsklingsprojekt. På liknande sätt är det inom ROT-avdrag, men där med andra fanatiker.

  Allra bäst vore att skattebefria en hel kommun och skära av tillförseln och alla kommunikationer med omvärlden och se hur dom klarar sig på industrisamhällets rester. Kanske alla avlider till sista man och då vet man i varje fall hur det blir när kollapsen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menade RUT-avdrag, för hushållsnära tjänster. Här är skatter och subventioner ungefär lika stora och det får inga större fiskala konsekvenser för det allmänna. Hornborgs ”lösning” ger nog makthavarna dubbla underskott, både från medborgarlönen och den skattefria ekonomin.

   Radera
 3. Hej Urban! Du för viktiga resonemang som vanligt. Hornborgs förslag bör dock ses mer som ett frö till en riktig diskussion om komplementära valutors möjligheter. Det finns alternativ för att skapa motståndskraft i dagens sårbara finansiella system. "Poängar" -valutan/valutor har flera brister varav du nämner några. Personligen föredrar jag Minutos-valutan från Tyskland:

  http://www.peak-oil.se/2013/05/minutos-valutan-som-ar-lika-genial-som.html

  Men inte heller den fungerar för administrera stora gemensamma/nationella projekt som sjukvård, försvar, kommunikationer och skola (även om de i dagens form är för resurskrävande och inte kan se ut som de gör idag i framtiden). Men för att säkra matförsörjning, basala tjänster och produktion lokalt kommer man långt med Minutos -valutan. Det största problemet med lokala valutor är att skapa förtroende för valutan bland ett tillräckligt stort antal användare och att "administrationen" av valutan inte blir en bankverksamhet som bygger på tillväxt/ränta och lån, då är vi tillbaka på ruta ett igen.

  Avståndet mellan produktion/försäljning och köparens hemvist är dock central för att en lokal ekonomi ska bli hållbar i längden. Detta innebär att en komplementär valuta måste konstrueras så att den i praktiken cirkulerar i den lokala ekonomin och inte läcker ut till andra marknader, åtminstone inte i någon större omfattning. Produkter och tjänster som inte kan tillhandahållas lokalt får importeras i utbyte mot andra tjänster/produkter, häri ligger dilemmat och det som Hornborg insett måste utredas för att olika lokala ekonomier ska kunna samverka regionalt och i förlängningen nationellt (för ett mindre antal tjänster och produkter).

  mvh

  Johan

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.