2011-12-14

Myten om maskinen

Energi står i förhållande till mark:

 

Magasinet Effekts samarbete med filmaren Tomas Boman och produktionsbolaget Andersö&Boman fortsätter. I förra veckan så publicerade de fyra nya intressanta intervjufilmer.  Den här gången talar Alf Hornborg, professor i humanekologi vid Lunds universitet och författare till boken Myten om maskinen.

Innan ni otåliga läsare avfärdar Hornborg i farstun så försök att lyssna klart på hela hans teser. Hans ideer får det att verkligen röras om i huvudet på oss därför gillar vi han skarpt även fast vi inte köper allt.

Samtliga fyra filmerna kan ses på Effekts hemsida.
"Från och med Alf Hornborg blir man aldrig riktigt densamma". Skriver Sverker Lenas i en fruktansvärt bra  recension i DN om Alf Hornborgs bok Myten om maskinen. Därför har vi valt att nedan klistra in ett  stycke av recensionen.

Vill man stanna kvar i utopin bör man inte läsa ”Myten om maskinen”, där Alf Hornborg menar att föreställningen om penningen som välståndsmått och tekniken som ymnighetshorn är vårt eget svar på förmoderna kulturers fetischdyrkan.

Talesättet att man aldrig blir profet i sin egen hemstad passar bra på Alf Hornborg, som är professor i humanekologi i Lund. Han är anonym i Sverige, men att en kändis som Zygmunt Bauman kallar utgivningen av den engelska förlagan till ”Myten om maskinen” för ”en revolutionerande händelse” är inte en bara lyckosam blurb att trycka på omslagsfliken, utan ett tecken på att Hornborg med sin kulturantropologiska infallsvinkel på det moderna naturumgänget verkligen lyckats säga något väsentligt även med internationella mått mätt.

Redan John Stuart Mill betvivlade att det någonsin uppfunnits en maskin som sparat en enda minuts arbete, vilket måste ha varit ett historiskt ögonblick av enighet mellan ludditerna och en liberal. Men så var maskinens verkliga sammanhang av arbetsexploatering, resursuttag och miljöutsläpp troligen också lättare att se med blotta ögat under industrikapitalismens gryning, när ännu inte alla smutsiga låglönefabriker förlagts på ett halvt jordklots avstånd från konsumenten. Det är först nu när det skymmer över det västerländska industriområdet som det blivit möjligt att leva i den högteknologiska, miljöcertifierade bubbla där man inte bara drar fördel av det ojämna utbytet, utan också kan unna sig att vara omedveten om det.

I det perspektivet framstår den globala handeln som ett nollsumme­spel. Alf Hornborg står med ena benet i Marx ekonomikritik, som han reviderar med sin egen teknikkritik, och det andra i 70-talets beroendeskola, som han uppdaterar med en grön metamorfos.

Med imperieforskaren Joseph Tainter som ledstjärna identifierar han några klargörande exempel på hur imperier alltid krävt så kallade spökarealer i periferin för att upprätthålla komplexiteten i centrum. Så var exempelvis de imperiebyggande engelsmännen beroende av malmfälten i Sverige, bomullsodlingen i Amerika, silvergruvorna i Sydamerika och slavexploateringen i Afrika, efter­som ­resurserna på de brittiska öarna inte räckte till för den livsstil man ville upprätthålla.

Och vad lever man bäst med i dag – teknikfetischism eller kompostrealism?

Är allt verkligen utbytbart? Sunda idéer om pengars värde?


Fler filmer med Alf Hornborg kan ses på Effekts hemsida.

Tipps på artiklar skrivna av Alf Hornborg:

Teknik och tillväxt kan aldrig lösa miljöproblemen, Newsmill 2010-11-04

Maskinen som fetisch, DN 2008-05-26 

Den vite konsumentens börda, DN 2008-01-28

Länge leve undergången, DN 2008-04-13

Sagan om gubben och gumman som trodde på företagaren, Aftonbladet 2007-12-18 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.