2014-03-13

Fukushima tre år senare, ännu läcker skutan och historiska misstag upprepas

Som vi skrivit om nyligen har Japan svårt att vända den ekonomiska skutan. Men det faktum att samtliga kärnkraftsreaktorer i Japan just nu står stilla och tvingar landet att importera olja och gas till stigande priser är inte ämnet för dagens inlägg. Även om Japans ekonomiska problem mycket väl kan skölja över världen likt finanskrisen 2007/2008 inom endast några har den japanska skutan inte bara problem med navigeringen, den läcker...

Det har sannerligen inte rapporterats mycket om kärnkraftverket Fukushima Daiichi på sistone. Det är som om övriga nyheter kväver någon uppdaterad information om vad som verkligen händer vid det havererade kärnkraftverket. Av den mer eller mindre obefintliga rapporteringen förmedlas bilden lätt till allmänheten att läget måste vara stabilt och att inget finns att oroa sig över.

Men verkligheten är naken och bryr sig inte om vad vi människor tycker och tänker så även i detta fall.

Men låt oss börja med att spola tillbaka tiden till Tjernobylolyckan. Sedan olyckan ägde rum 1986 har över 1 miljoner människor dött pga olyckan. Den som tvivlar bör se nedanstående video och intervju med bland annat forskaren och toxikologen Jannete Sherman som är redaktör till boken "Chernobyl: Consequences of the catastrophe for people and the environment".

Klicka på bilden för att komma till videon

I boken har bland annat en rysk välrenommerad biolog och två vitryska forskare gått igenom medicinsk data från 5000 forskningsrapporter och konstaterat att människor inte bara dött av cancer utan även av en mängd olika hjärtsjukdomar och hjärnskador på grund av strålskadorna.

Framförallt har många barn inte ens fötts eller avlidit på grund av komplikationer orsakade av strålskadorna från Tjernobyl. Detta gäller alltså även svenska barn.  

Men vad har då detta med Fukushima att göra? Det ligger väl LÅNGT bort från lilla Sverige, ja från hela Europa.

I söndags sände Dokument Utifrån på Svt en fransk dokumentär med anledning av 3 års "jubilieet" av Fukushima katastrofen och tsunamin den 11 mars 2011. Bilden man visar upp är allt annat än positiv. Situationen vid Fukushima Daiichi är HÖGST ALLVARLIG.

Begrunda följande:

 • 300 ton radioaktivt vatten spolas ut i Stilla havet från Fukushima-verket , varje dag.
 • Japanska myndigheter säger att det inte finns några synliga effekter av strålningen på japaner
 • japanska myndigheter har placerat ut egna mätare utanför skolor och andra platser som visar betydligt lägre strålvärden än de amerikanskt tillverkade mätare som på många ställen står precis bredvid myndigheternas mätare och som händelsevis håller internationell mätstandard.
 • Det byggs enorma behandlings -och forskningscenter i Japan för att möta en väntad cancerepidemi som man officiellt säger "inte kommer".  
 • Fiskar utanför Fukushima har uppmäts med koncentrationer flera tusen gånger den rekommenderade strålningsnivån.  
 • Gränsvärden sätts för Cesium 134 och Cesium 137 som inte kan ha några gränsvärden i bemärkelsen "ofarliga gränser", effekten märks först efter årtionden och olika människor reagerar olika på strålning från dessa två isotoper.    

Hur kan då myndigheterna och Tepco friskriva sig från ansvar om 10-20 år (tidigare eller senare), när drabbade japaner kanske inleder rättsliga processer? Enkelt, se till som man gör nu, att japaner som kan drabbas av "förhöjda" strålningsdoser över lång tid inte bor på en och samma plats tillräckligt länge, i tillräckligt stort antal. På detta sätt kan en vetenskaplig undersökning omöjligen fastställa ett direkt orsakssamband till Fukushima. Det går ju alltid att hävda att cancerförekomsten ökar och att detta kan ha att göra med att vi äter mer kött...

Om inte plan A fungerar kan man ju alltid ta till plan B som är enklare, se till att byta jobb innan tillräckligt många år gått (cancer och andra komplikationer uppdagats) och folk "glömt bort" vem som hade ansvaret. Ja eller så friskriver säkert juridiken en från allt tidigare ansvar när man bytt jobb även om någon ansvarig mot förmodan kan pekas ut.

I övrigt är det värt att notera att över 70 amerikanska sjömän ombord hangarfartyget USS Ronald Reagan just nu kräver skadestånd för de strålskador de ådrog sig när fartyget kom till undsättning utanför Fukushima i samband med olyckans utbrott 2011. Förekomsten av testikelcancer för männen ombord hangarfartyget är hittills långt över vad som kan anses vara normalt. Ni kan ju gissa hur förekomsten av tex testikelcancer kommer utvecklas i Fukushima -området och i stora delar av norra Japan framöver.

Vi vågade oss på att skriva ett inlägg med titeln "Tjernobyl släng dig i väggen" för snart två år sedan. Vi hoppas innerligen att jämförelsen i form av mänskligt lidande och i antal döda inte gör rubriken rättvisa men just nu ser det faktiskt ut som att det kan bli en jämförelse som ger bitter eftersmak.

För den som verkligen vill hålla sig uppdaterad om Fukushima rekommenderas japanen Iori Mochizukis blogg Fukushima Diary. Inget tycks förbigå Mochizuki som rapporterar mer eller mindre varje dag om vad händer kring kärnkraftverket.

Senast igår rapporterade Mochizuki bland att Tepco (företaget vid Fukushima)  vid en mätning vid havssidan av reaktor 3, upptäckt en 12 gånger så hög förekomst av Cecium 134 och Cesium 137. Detta i jämförelse med tidigare mätning i grundvattnet. Den 6 mars uppmättes nivåer på 5700 Bequerel (Bq)/m3, när mätningarna gjordes den 11 mars låg nivån på 67 000 Bq/m3.

Tepco hävdar att det kan bero på att någon radioaktiv substans kan ha blandats med grundvattenprovet. Mochizuki menar istället att det är märkligt att de inte nämnde möjligheten att de kraftigt förhöjda nivåerna kan bero på ökat läckage eller okända reaktioner under verket.

Situationen är inte längre en japansk inre angelägenhet. Allvaret är helt klart i paritet med en krigssituation där utomstående länder med eller utan FN-mandat har en plikt att ingripa. Inte bara för japanernas skull utan för mänskligheten och kommande generationer.  

Man kan fråga sig om tex president Obama har satt tillräckligt med press på Tepco och den japanska staten. Det vore inte mer än rimligt att kräva att få skicka dit landets (USA:s) bästa ingenjörer för att på snabbast möjliga sätt få stopp på läckaget av radioaktivt vatten i Stilla havet.
Kanske något för Elon Musk, SpaceX och Tesla Motors.

Om Tepco vägrar lämna över "kontrollen" kan USA och världssamfundet alltid använda sanktioner...

De långsiktiga följderna för människor och djur runt Stilla havet går i dagsläget inte att överblicka men steg ett är att få stopp på tillflödet av radioaktivt vatten till Stilla havet. Uppenbarligen klarar inte Tepco eller Japan av detta själva. Den nationella stoltheten måste i detta läge stå tillbaka för en snabb lösning.

Bloggrannen Cornucopia har skrivit flera mycket läsvärda inlägg om bland annat den till synes ökade förekomsten av barncancer i Sverige efter Tjernobylolyckan 1986. Det kan ta flera generationer innan vi ser effekterna av Tjernobyls radioaktiva nedfall i Sverige, ska vi vänta och hoppas att de radioaktiva utsläppen i Stilla havet inte får samma effekt (om än inte för svenskar) men drabbar långt fler nationer och människor?

Se gärna Svt:s dokumentär nedan och fundera själva. En sak är dock säker vi kommer inte köpa någon fisk från Stilla havet. Vi råder även att man inte är en fegis när man går på krogen och vågar fråga var fisken är fångad. Tänk om hovmästaren sa "idag serverar vi torskrygg från Stilla havet med endast en gnutta Cesium 137 och Cesium 134, helt enligt den nya internationella standarden"...


1 kommentar:

 1. Hej! Jag såg denna dokumentären när den sändes på SVT och hade väldigt gärna sett den igen och visat den för mina vänner.
  Men nu verkar den inte finnas tillgänglig någon stans :S Vet du om den kommer visas i repris eller om man kan streama dem någon stans?
  MVG Erik

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.