2014-04-26

Spacex har tagit första steget för kommersiella raketuppskjutningar till Mars

I slutet av förra veckan skrev vi om den historiska raketuppskjutningen det privata rymdbolaget Spacex skulle genomföra. Vi kan nu rapportera att uppskjutningen av raketen Falcon 9 och rymdkapseln Dragon lyckades. Dragon har nu efter att ha legat i omloppsbana runt jorden lagt sig i linje med rymdstationen ISS och framgångsrikt sammankopplats med ISS.

Viktig forskningsutrustning har nu levererats till ISS och dess astronauter. Men det stora med detta är inte att man som privat bolag lyckats med detta för femte gången i rad. Bränsletanken i första delen av den tvådelade raketen, har landat i Atlanten som planerat. Spacex har med andra ord framgångsrikt tagit det första steget i sin plan att återanvända raketerna som tar rymdkapslarna upp igenom jordens atmosfär och "ut i rymden".

I gårdagens pressmeddelande förklarade Elon Musk, grundaren av Spacex att det lyckade försöket att "mjuklanda" delar av raketen gör att det finns goda förhoppningar om att företaget redan i slutet av detta år ska kunna mjuklanda hela raketen på avsedd landningsområde i Cape Canaveral i USA.

Detta skulle vara en revolutionär bedrift menar Musk då det är nödvändigt för att göra raketuppskjutningar i större skala som i sin tur är nödvändigt för att göra kommersiella resor till Mars möjliga.

Redaktionen är tämligen upptagen med bokskrivandet just nu så se gärna intervjun nedan och fundera själva. För den rymdintresserade kan ni även se hur Dragon kapseln anländer till ISS nedan.

Händelseutvecklingen för rymdkapseln Dragon och dess återresa till jorden kan ni följa här

Spacex presskonferens

Dragon når ISS


Trevlig lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.