2014-05-04

Söndagsfilm om klassamhället vi tycks ha glömt

Stefan Jarl är en filmare och regissör som rör om i grytan. Vare sig det gäller en genomgång av den cocktail av kemikalier vi får i oss i mat, tvättmedel och plaster eller demokratins kärnfrågor och människans värde visar Stefan Jarl i sina filmer helt naket och utan pardon den verklighet många varken känner till eller har blivit för bekväma för att reflektera över.

Den som till exempel missat dokumentären "Underkastelsen" gör sig själv en otjänst om man inte ser den, särskilt den som ska bli förälder. Hur många känner till exempel till att en mamma idag lämpar över en kemikaliecocktail som första present till sitt nyfödda barn med alla de problem och hälsorisker det innebär för barnet under resten av sitt liv. Samtidigt blir mamman av med mycket av de gifter hon och hennes mamma burit med sig under sina liv. Talspråket "vi sliter ut en generation i taget" får en ny innebörd...Men med kunskap om denna kemikaliecocktail kan man gifta på giftet!

Den här gången är det  Stefan Jarls dokumentär "Godheten"som är på tapeten. En film om det svenska klassamhället och det ekonomiska systemet som förändras snabbt utan att någon debatt eller tydlig motkraft skönjas.

Filmen bjuder bland annat på sevärda intervjuer med skådespelaren Tommy Berggren och författaren och den ovanligt realistiska ekonomiskribenten Andreas Cervenka.

Svt har beslutat att inte visa filmen före höstens val då den anses vara "ensidigt systemkritisk"...

En obekväm dokumentär har ingen tidtabell då hade den trots allt varit bekväm...se gärna dokumentären och döm själva.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.