2014-05-31

Kostnaderna för skifferutvinningen: Dolkstöten för skiffer-boomen i USA?

Först rapporterade bloggrannen Cornucopia om den amerikanska energimyndigheten EIA och dess smått otroliga revidering av USA:s skifferoljeresurser. I ett penndrag ströks plötsligt 60 % av USA:s utlovade svarta guldkorn (utlovade oljeproduktion från landets skifferformationer).

Vi kunde på denna blogg kort efter rapportera att något liknande gällde USA:s lika mediahypade skiffergas. Geologen David Hughes har nämligen nyligen visat att EIA rapporterar en 38 % högre gasproduktion från de fyra största skiffergasformationerna i USA än vad dessa producerar i verkligheten.

Nu har journalisten Asjylin Loder för amerikanska Bloomberg granskat ekonomin bakom olje -och gasbolagens utvinning av skifferolja och skiffergas i USA. 61 bolag som utvinner skifferolja och skiffergas har undersökts.

Det visar sig, föga förvånade då de lågt hängande energifrukterna redan är plockade, att många av bolagen går med brakförluster. Olje -och gasbolagen är överbelånade från den oljiga plasthjälmen på huvudet ner till tårna.

För håll i er nu, granskningen av skifferindustrins skulder, uppmätte det första kvartalet i år 163,6 miljarder dollar! Skuldsättningen hos 61 av USA:s skifferbolag har dubblerats bara de senaste 4 åren, händelsevis under samma period som hypen och rapporteringen om USA som den det nya Saudiarabien, eskalerat...en slump?

Bloomberg konstaterar bland annat att dussintalet av de 61 bolagen har fullt upp bara att betala av räntan på sina lån till olika investerare som nu allvarligt funderar på att dra sig ur denna minst sagt olönsamma skifferutvinning. Skifferbolagen sitter samtidigt i ett dilemma (eller är det egentligen den amerikanska ekonomin?). Om de inte fortsätter borra och ta mer lån, trots att de inte går med vinst, hinner de inte upprätthålla produktionsnivån som faller snabbt för skifferbrunnarna.

Produktion av skiffergas och skifferolja når nämligen sin högsta nivå i varje brunn efter endast några år till skillnad mot konvetionella olje och gasfält som kan producera stora volymer olja och gas i årtionden.  Ständigt nya skifferbrunnar måste därför borras för att kort därpå överges för nya brunnar och områden, helst där intet ont anande  amerikaner överlåter sina mark och sina grundvattentäkter frivilligt... 

Som vi rapporterat om otaliga gånger: Hur man än vrider och vänder på skifferutvinningen, den är varken ekonomiskt lönsam, miljömässigt hållbar eller kan ge den energiavkastning som fortsatt ekonomisk tillväxt enligt dagens modeller kräver. Det är klart som en molnfri blå himmel för den som lyfter blicken uppåt från det ack så vilseledande bruset.

Energi, pengar och människors tankekraft bör väl ägnas åt hållbara satsningar, inte åt fossila dinosaurier från en snart svunnen energiera?  

Läs Bloombergs läsvärda artikel och fundera själva.

Trevlig lördag!           

2 kommentarer:

  1. hur många skifferbolag finns det i USA?

    SvaraRadera
  2. Hej! Bra fråga! Det finns flera tusen aktiva olje -och gasbolag i USA, de flesta är väldigt små och många sysslar med både konventionell och icke konventionell utvinning (tänk skiffergas och skifferolja) men för att svara på din fråga mer i detalj har jag slängt iväg ett mail till amerikanska energimyndighetens statistiska avdelning vid EIA. Hör av mig när jag fått svar!

    mvh
    Johan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.