2012-12-09

Glöm vad du fått lära dig, tänk själv, tänk om och lämna boxen

Vi har i många inlägg belyst hur det faktum att ingen tycks veta hur pengar skapas är en av grundproblemen till dagens ekonomiska kris och varför så få förstår varför det fortsätter bli sämre och inga lösningar tycks kunna finnas för att få stopp på skuldtågets färd mot betongväggen.

Även om till och med IMF nyligen skrivit en allvarlig rapport om det ohållbara med ett system uppbyggt på "skuldfria pengar" är det ytterst få som mer än tar på toppen av "problemet", eftersom de inte förstår roten till problemet...

Nedan alltså ännu ett försök till att förklara hur det till synes komplexa banksystemet hålls igång med hjälp av bankers skapande av krediter ur tomma luften som de flesta av oss uppfattar som något vi kan del av i form av ett lån...

Denna gång är det alltså ekonomijournalisten Andreas Cervenka som försöker upplysa oss om hur pengar skapas när han intervjuas av Birger Schlaug i "En bok, en författare" nedan:


Men ännu en video eller ytterligare fakta som visar hur lånepartyt började 1971 övertygar tyvärr få nya människor eftersom de flesta av oss är tränade att tänka på ett inrutat sätt. Vi får tex lära oss i skolan att världen ser ut på ett visst sätt och saker fungerar på ett visst sätt och därför kommer utvecklas vidare åt ett visst håll...på universitetet får vi färdiga paketlösningar och metoder för hur vi ska hantera verkligheten och bidra till ekonomisk tillväxt...

Vad vi behöver göra är att förstå det paradigmskifte vi står inför på grund av slutet för eran av billig olja (Peak Oil) och därmed den ekonomiska tillväxtmodellens slut, lånepartyts slut och komma bort från den framtill nu dominerande kultur som de senaste 100 åren förblindat oss till att tro att människan står över/utanför naturen (bisarr och naiiv tanke).

Att ta in nya saker och se på dem på ett nytt sätt kräver att man tänker utanför boxen fullständigt och gör det med sin egna kreativa tankar. Vi måste helt enkelt kasta ut våra ekonomiska läroböcker då de är helt utdaterade för en ny verklighet som inte bygger på att vi alla är specialiserade och kan mycket om en mycket liten del i ett mycket stort och komplext system. För att se helheten: energi, ekonomi och ekologi måste vi sluta lära oss hur saker var tänkta att fungera i en värld som vi nu tvingas lämna bakom oss.

Jacob Barnett är förvisso bara 13 år men anses redan ha en IQ som kan vara högre än Einsteins. Han går redan på universitet och är sannerligen enastående på otaliga sätt men vad som är intressant är vad han har att säga:  Hur kunde Einstein, Newton och ja Jacob själv komma fram till sina banbrytande idéer? För att de var genier? Nej för att de tilläts tänka på olika problem utan färdiga paketlösningar eller genom att ha indoktrinerats att tänka på ett visst sätt, genom att de KUNDE tänka utanför boxen. MEN de kunde tänka "utanför boxen" för att de gavs tid och möjlighet att tänka själva för att lösa olika problem. Slutsats: kasta ut de vedertagna idéerna om hur världen fungerar och sedermera hur dess framtid ser ut, tänk själv och du kommer finna kreativa sätt att hantera problem som annars är omöjliga att komma runt. 

Om du gör vad du alltid gjort, får du vad du alltid fått! Detta tål att upprepas gång efter annan.

Trevlig söndag!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.