2014-10-02

Höst-nummer av Om Omställning!

Ett nytt nummer av tidnings-magasinet Om Omställning är nu ute. Numret kan provläs här eller läsas i sin helhet genom att köpas här.

Johan är redaktör för tidningen och har i detta nummer skrivit en artikel om bildandet av den nya BRICS-banken som vi även skrivit om tidigare här på bloggen. I artikeln sätts BRICS nya fördjupade ekonomiska samarbete i relation till IMF:s nya förslag och exceptionella åtgärder för att hantera den växande skuldkrisen i framförallt USA och i Europa.

I två rapporter av IMF, en från april 2013 och en från juni 2014 föreslås bland annat (citat från Johans artikel "IMF står och stampar"):

"Att IMF kunde tänka sig att förlänga förfallodatumet på till exempel statsobligationer som en åtgärd för att tillfälligt skjuta skulderna framåt. Statsobligationer som privata investerare och pensionsfonder flitigt köpt, allra helst sedan finanskrisen bröt ut 2007/2008, skulle alltså inte gå att lösa ut när det var tänkt.

Statsobligationer har ofta framställts som de säkraste investeringar man kan göra med logiken ”en stat går ju inte så lätt i konkurs”… Genom att skjuta förfallodatumet på statsobligationer framåt avskriver man i praktiken skulderna, åtminstone för tillfället men det är inget som hindrar att förfallodatumet flyttas framåt hur länge som helst om IMF väljer det. Detta innebär att
pensionsfonder och privata investerares obligationer inte
kan lösas ut, och de blir därmed värdelösa!"

Läs nr 5 av Om Omställning för mer av Johans artikel, en del av artikeln kan provläsas här.

Tidningen bjuder som vanligt på många läsvärda artiklar -bara att sätta igång och provläsa här! 
OM nr 5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.