2014-10-18

Pandoras skifferask nu helöppen i Kina?

Vi har genomgående på denna blogg beskrivit de många problem och felaktigheter som dominerar bilden av skiffersagan i USA. Se exempelvis följande inlägg:
Vi har även skrivit om hur Kina sneglat på USA för att få fram ett snabbt tillväxtpiller för sina växande miljö- och energiproblem: Skifferboomen i väst flyttas till öst.

Ja eller det vill åtminstone den kinesiska ledningen och amerikanska oljebolag som redan börjar se en mättad amerikansk marknad. Investeringarna för nya skifferprojekt i USA är, som vi skrev i föregående inlägg, i regel inte lönsamma eller långsiktigt gångbara. Detta då vi nu bevittnar ett fallande oljepris och minskade investeringar i den utvinningsmetod (fracking av skiffergas och skifferolja) som kräver ÖKADE investeringar för att upprätthålla produktionstakten vid dagens nivåer.  

Men Halliburton, Shell, ExxonMobile, Chevron och gänget kanske har hittat en temporär räddning för att hålla sina aktieägare lugna.

Journalisterna Jaeah Lee och James West från Mother Jones har studerat Kinas ökade satsning på framförallt skiffergasen i ett års tid. Journalisternas research har bland annat resulterat i en mycket läsvärd artikel för Mother Jones som ni kan läsa här.

För att sätta in sig i den oroande utveckling som nu tycks vara i full fart i Kina rekommenderar vi framförallt att man tittar på den miniserie i fem delar (se nedan) Jaeah Lee och James Watt gjort under sin resa- mycket sevärd!

Vi rekommenderar även den intervju i två delar som gjorts av Sea Change Radio där journalisterna berättar om sin resa och deras syn på den enorma skiffersatsningen i Kina. Ni finner intervjun här.  

"The Great Frack forward"- del 1

  


Del 2
 

Del 3
 

Del 4
 

Del 5

Trevlig lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.