2015-02-10

DARPA bakom Internet men uppfinner nu program för att kontrollera det

Vi har skrivit flera inlägg om riskerna med den snabba utvecklingen av artificiell intelligens för användning i robotar och i mjukvara för datorer. Johans skrev även en artikel i julnumret av OM, om autonama maskiner och artificiell intelligens.

När CBS 60 Minutes besöker Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) påminns vi än en gång om detta. DARPA som leder utvecklingen av mycket av amerikanska försvarsdepartementets ledande spetsteknologi och bland annat ligger bakom skapandet av Internet. DARPA ligger även långt framme i utvecklingen av artificiell intelligens.

Just nu leder den tidigare dataspelsutvecklaren Dan Kaufman utvecklingen av mjukvara som man hävdar är ämnad att skydda amerikanska myndigheter, företag och medborgare från hackerangrepp. De ska göra Internet säkrare och använder såväl offensiva som defensiva system för att möta hackers som utgör ett hot mot den nationella säkerheten, varhelst i världen hackerangreppen kommer ifrån.

DARPA lyder under amerikanska försvarsdepartementet och Kaufman säger att de inte utvecklar system för NSA (National Security Agency), i alla fall mycket sällan...

Vi har tidigare skrivit om hur finansanalytikern och säkerhetsexperten Jim Rickards tränat Pentagon i finansiell krigföring som han menar är ett större hot mot USA än traditionell krigföring mellan militärmakter som mäter musklerna med vapenmakt. Givetvis har särskilt stormakter som Kina, Ryssland och USA hackerarméer och har utvecklat avancerade program för att kunna spionera på varandra.

Men frågan är hur avancerade DARPA:s övervakningssystem håller på att bli och när vi kan börja se programvara med artificiell intelligens inbyggt som det talas om öppet som att det vore det mest naturliga i världen.

Precis som ni kommer se i videon är nästan allt i vår vardag idag sammankopplat i så kallade smarta system som ska ge oss information om allt runt i kring oss. Från kylskåpet och mobilapparna till bilen och till och från våra arbeten. När Kaufman säger att DARPA arbetar med att göra våra system säkra kanske han säger det i all välmening men frågan vi ställer oss är om vi behöver så många sammankopplade system?

Skapar vi inte fler sårbarheter än vi ersätter? I naturen finns många olika självbärande system som är sammanlänkade men de är uppbyggda så att det alltid finns några som överlever när andra hotas av kollaps. Det är mångfalden av arter och växter som gör att några alltid bär på de egenskaper som för stunden krävs för att anpassa sig. Men genom att göra oss i praktiken helt beroende av tekniska system utan en plan b, c etc gör vi oss onödigt sårbara.  

Vi har nog en hel del att lära av naturen. Se videon och fundera själva.

Klicka på bilden för att komma till videon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.