2015-02-23

Oljebarometern -23 februari

Peak Oil Måste läsas

Déjà Vu With a Twist?, Robert Hirsch, ASPO-USA, 2 februari 2015
-Mycket läsvärd sammanfattningen om oljepriset och Saudiarabiens roll för oljemarknaden och ekonomin framöver. Hirsch är bland annat tidigare forskningschef vid US Atomic Energy Commission och huvudförfattaren bakom den så kallade Hirsch-rapporten (2005) som skrevs på uppdrag av amerikanska energimyndigheten. Hirsch är även huvudförfattare till den mycket läsvärda boken "The Impending World Energy Mess-What it is and what it means for you" (2010).

USGS calls for data on fracking-induced tremors, Daniel J, Graeber, UPI, 20 februari 2015
-US Geological Survey uppmanar till större öppenhet kring data om seismologisk aktivitet som härrör från skifferutvinningen. Detta med offentlig data och samarbete mellan skifferbolagen, myndigheterna och allmänheten...Som vi skriver om tidigare visar forskning att skifferutvinningen leder till onaturliga förekomster av jordbävningar.

Canada offers tax breaks for LNG
-Kanada vill erbjuda skattelättnader för gas/oljebolag som vill möjliggöra export av flytande naturgas (LNG). Intressant med tanke på vårt tidigare inlägg om hur oljeprisfallet gör export av LNG olönsamt...

Danmarks oljeutvinning minskade med 7.9% 2014, Lars Wilderäng/Cornucopia?, 21 februari 2015
-Läsvärd sammanfattning om Danmarks minskade oljeproduktion

Ekonomicirkusen

The Harsh Realities of the Greece-Eurozone Game of Chicken, Sober Look, Financial Sense, 17 februari 2015
-Läsvärd sammanfattning om Greklandskrisen effekter på övriga EU.

Jim Puplava’s Big Picture: Last Year’s Major Surprises – This Year’s Major Problems, Jim Puplava och John Loeffler, Financial Sense, 14 februari 2015,
-Bland annat varför skifferoljebolagen fortsätter att öka produktionen för att oljepriset gör utvinningen så olönsam att en ökad produktion är nödvändig bara för att kunna få fler lån som krävs bara för att upprätthålla verksamheten.

Russia's debt downgraded to junk by Moody's
-För drygt en månad sedan sänkte kreditvärderingsinstitutet Moodys Rysslands kreditvärde och nu sänker man det igen till en nivå som därmed ger det ett så kallat "skräpvärde". Moodys väntar sig en djup recession i Ryssland 2015 och en krympande ekonomi 2016 och pekar på det fallande oljepriset, Ukrainakrisen och den fallande rubeln.

Det nya Kina 

Gott nytt år för relationen Sverige-Kina?, Jojje OlssonInbeijing, 19 februari 2015
-Fördjupat samarbete inom miljöteknik och handel mellan Kina och Sverige, ja åtminstone att döma av Stefan Löfvéns intervju i kinesiska CCTV:


Ny Teknik & Övrigt

Staden klarar tre dagar utan ström, Ola Jacobsen, Ny Teknik, 18 februari 2015
-En stad utanför Tokyo som klarar tre dagar utan el (när stamnätet slås ut).
Kanske något för GEAB och Gotlands kommun att fundera över...

2 kommentarer:

 1. Hade varit intressant att få en kommentar om denna: http://www.dn.se/debatt/darfor-kommer-oljepriserna-att-stabiliseras-pa-lag-niva/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja du, det får allt bli ett inlägg! ;)
   Så mycket snurrigt i det Marian skriver att det förtjänar en längre analys, tack för tipset!

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.